Nuoret miehet kiinnosti – hyvinvoinnin edistämiseen uusia ajatuksia

Mikäpä yhdistäisi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn, terveyden omaehtoisen edistämisen ja elintarvike- ja ravitsemuksellisen turvallisuuden paremmin kuin nuoret miehet?

Jaa, ehkä joku muukin yhteinen teema löytyisi, mutta nuorten miesten hyvinvoinnin edistäminen valikoitui Kestävän hyvinvoinnin strateginen kehittäminen, KEHYS -hankkeen ensimmäisen seminaarin aiheeksi.

Seminaarin tavoitteena oli tuoda alueelle lisätietoa alueen ulkopuolisilta, jotta eteläsavolaiset toimijat voivat sitä hyödyntää toiminnassaan. Elokuinen seminaari kokosi reilut 50 osallistujaa maakunnasta ja maakunnan ulkopuolelta kuulemaan, millaisilla avaimilla nuorten miesten hyvinvointia lisätään eri puolilla Suomea, tässä päällimmäisiä muistumia päivästä. Asiantuntijan nimessä on linkki luentomateriaaliin.

Nuoret, ”tilastolliselta iältään 14/18- 34 vuotiaat”, eivät ole yhtenäinen ryhmä. Sukupuolen lisäksi eroja luo esimerkiksi asuinpaikka. Päivi Harinen kuvasi sattuvasti syrjäseutujen eritysongelmia: urbaaneja harrastusmahdollisuuksia vähän ja niihin osallistuminen tai vai kavereiden kanssa hengailu vaatii kyytijärjestelyjä. Ruraalit-harrastukset, kuten metsästys ja kalastus, ja äijä-touhuilu isien ja muiden miesten kanssa on vastaveto kaupunkikulttuurille, jopa hylkysyrjässä. Jos ongelmat kasautuvat, voidaan hyvinvointia tukea myös hoitoliikunnan avulla. Fyysinen aktiivisuus tukee sairauksien hoitoa ja sote-palvelujen kartoituksen aikana voidaan asiakasta antaa myös aktiivisen liikuntaohjauksen pariin, kuten Marina Stefansson kertoi Pieksämäellä jo tehtävän.

iStock_000043754424_omena_2015Nuoret miehet aiheuttavat kolmenlaista huolta: joutilaisuus, vääränlainen toiminta ja huolettomuus ovat kasvatuksellisia huolenaiheita, kansanterveyden ja taloutta rasittaa tieto siitä, etteivät nuoret miehet osaa, halua tai pysty huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Lisäksi huolehditaan sotilaallista asioista, pysyykö kansakunnan puolustus ja turvallisuus kunnossa. Iso joukko nuoria miehiä tavoitetaan kutsuntojen ja varusmiespalveluksen aikana. Kutsunnat ovat mahdollisuus aktivoida liikkumaan ja huolehtimaan kunnosta, jotta nuori pääsee Iskussa Intiin. Varusmiespalveluksen aika on otollista myös terveyskäyttäytymisen tutkimiselle. Anni Ojajärvi kertoi ruokailun ja terveyskäyttäytymisen monimuotoisuudesta, johon perhetaustalla ja koulutuksella on vain yksi osuus. Siihen suhtautuuko nuori ruokaan ”tosiäijä”, ”terveilijä”, ”en vastusta, mutta en tee” vai ”ihan sama” -meiningillä, vaikuttaa ratkaisevasti ympäristö, eletty arki, ystävät, tilanteet ja tietotaito. Selvää taitaa olla, ettei kaikille nuorille miehille voi hyvästä syömisestä kertoa samalla tavalla.

Pelejähän ne nuoret (miehet) pelaa, tuskin tekevät muuta… kuulostaako tutulta? Pelit ovat kuitenkin keinoja nuorten aktivointiin, liikuttamiseen ja hyvään syömiseen. Tuomas Kari muistutti, että pelillisyys on muutakin kuin virtuaalimaailmaa ja -pelejä. Peleihin liittyvät elementit, kuten elämyksellisyys, palkitseminen tai ongelmanratkaisu, auttavat liikuttamaan tai omaksumaan terveellisiä elämäntapoja koulussa, kotona ja työssä. Näin toimii esimerkiksi koulujen kilometrikisat. Toki hyviä ja innostavia apuja löytyy digitaalista liikuntapeliestä ja liikuntateknologian sovelluksista ja laitteista, joilla itseään ja suorituksiaan voi mitata.

Oululaisilta ei ollut MOPO-todellakaan karannut käsistä. Riitta Pyky esitteli mittavan työkalupakin nuorten miesten aktivointiin. Nuorten osallistuminen heille suunnattujen palvelujen kehittämiseen on tärkeää, siitä muistutti Raija Korpelainen kuvatessaan Clans of Oulu -pelin kehitystyötä.

Päivän aikana kuultiin ongelmia ja ratkaisuja, mutta tehtävää vielä on. Kiinnostaako sinua jatkokehittäminen ja ratkaisujen yhdessä miettiminen?
Tervetuloa seminaarin jälkipeliin, ideariiheen, tiistaina 22.9 klo 10 – 12 Mamkin Kasarmin Kampukselle. teemalla “Nuorten miesten hyvinvointi, miten tästä eteen päin Etelä-Savossa”.

Kysy lisää, ilmoittaudu mukaan 18.9.2015 mennessä teija.rautiainen@mamk.fi tai anu.salpakoski@mamk.fi

Teija Rautiainen, tutkimuspäällikkö, KEHYS-hanke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s