ASKO vinkkaa myös perinneruokia!

21.8.2015
Hei!
On pakko laittaa teille lyhyt raportti siitä, mitä tapahtui tänään yhteisöllisellä lounaalla asumisyksikössä. Oli viisi osallistujaa, kolme naista ja kaksi miestä. Apupoika Lari lähti muita asioita hoitamaan ja niin jäin ryhmän kanssa seurustelemaan.
Ensin keskustelimme siitä, miksi ruoka ei maistu, miksi ruokaan pitää lisätä suolaa tai mausteita. Keskustelimme siitä kuinka vanhetessa niin maku- kuin hajuaistikin muuttuvat ja niiden ‘teho’ heikkenee. Keskustelimme lääkkeiden vaikutuksesta makuaistiin ja muuhun toimintakykyyn. Yhdellä ryhmäläisellä on 20 lääkenappia päivässä!
Sitten alkoi keskustelu ruuista joita syötiin ennen: talkkunapuuroa, mykykeittoa, leipäressua, rikkaita ritareita ja erilaisia piimä, kokkelipiimä juomia marjoilla makeutettuna.
Päivän paras keskustelu ja maistelu (!) syntyi kuitenkin paahtosuolasta. Eräs ryhmäläinen oli tehnyt sitä eilen. Hän kipaisi hakemassa sitä purkin ja tarjosi muillekin. Ja loput suolasta on nyt purkissa ja minun kassissani. – Jos et tiedä, mitä paahtosuola on, voin kertoa ensi viikolla!
Lisäksi minulla on nyt kassissani Hilima -niminen lehti Kangasniemeltä, sekä Laiturilla -lehti. Pari ryhmäläistä kipaisi hakemassa lehdet kotoaan. Uskomatonta ystävällisyyttä.
Niin ja sitten käytiin varsin ‘tiukka’ keskustelu siitä, onko Kangasniemen talkkuna vai Juvan talkkuna parempaa. Ensimmäinen on hienompaa, jälkimmäinen rakeisempaa.
Ja niinhän siinä kävi, että ensi viikolla keitetään yhdessä talkkunapuuroa ja syödään sitä voisilmän kanssa. Kerroin, miten se Pohjois-Savossa syödään ja nyt sitten kokeillaan käytännössä.
Näin upeaan tilaisuuteen on työviikko mukava lopettaa ja toivottaa kaikille hyvä viikonvaihdetta!

Paljastan nyt paahtosuolan salat Kangasniemellä Vavesaaren -tilan julkaiseman Hilima -lehden avulla (kuva).

Paahtosuola_resepti

Teksti ja kuva: Marja-Liisa Laitinen, TKI-asiantuntija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s