ASKO – preferred and probable future

11.9. tapaamassa tulevaisuudentutkija Hannu Linturia

Välillä tuntuu siltä, että vähemmälläkin pääsisi. Mutta kun on luja tahto ja utelias mieli, niin tähänkin piti ryhtyä. Otin pari viikkoa sitten yhteyttä tulevaisuudentutkija Hannu Linturiin kysyäkseni neuvoa vanhusten palveluihin liittyvistä tulevaisuudentutkimuksista. Samalla halusin tiedustella hänen neuvojaan skenaario-työpajoihin liittyen.

Hannu Linturi on visionääri monessa mielessä ja toimi vuosikymmeniä Otavan opiston rehtorina ja internetin ja etäopetuksen pioneerinä. Linturi uskoo, että ihmiset alkavat yhä enemmän muodostaa liittoja erilaisten ihmisten kanssa ilman hierarkiaa. Tämä malli menee läpi koko sosiaalisen rakennekentän ja läntisessä maailmassa tämä uusi käyttöjärjestelmä on vaihdettu vuoteen 2020 mennessä. Tällaiseen haluan uskoa, vaikka sitten puhuttaisiin ikäihmisten ruokailusta ja hyvinvoinnista!

Hannu Linturilla sattui olemaan tänään verkkoyhteyksien kautta istunto liittyen Delfoi-tutkimukseen ja eri hankkeisiin. Hannu pyysi minua sinne esittelemään ASKOa. Suostuin, vaikka ajatus tutkijaverkoston junaan hyppäämisestä hirvitti. – Muuten, Hannun mielestä ASKO -hanke on kärkihanke, hallituksen kärkihankkeet jäävät tämän varjoon!

Kerroin lyhyesti ASKO – hankkeesta ja siinä jo esiintyneistä havainnoista, erityisesti yhteisöllisen ruokailun osalta. Sain hyviä vinkkejä jo nyt ja jatkamme työskentelyä verkkoarvioinnin avulla kuukauden päästä. Olen niii-in innostunut asiasta.

Muuten, opin myös tässä tilaisuudessa uutta. Kuuntelin tulevaisuuden tutkija, professori Petri ”Pete” Tapion lyhyen luennon Delfoi-menetelmän datan jatkojalostuksesta. Nyt osaan tehdä Delfoi tutkimuksesta laadullista ja määrällistä arviota ja tiedän miten preferred future eroaa probable futuresta ja osaan laittaa ne ainakin kuuteen clusteriin. Tai skenaarioon. Ja lopulta synnytän sitten dendogrammin.

Mielenkiintoista. Ilman ASKOa en tietäisi tästäkään.

Teksti: Marja-Liisa Laitinen, TKI-asiantuntija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s