Nice to see you ASKO, welcome!

Asumisyksikössä 4.9.
Vaikka ilma ulkona oli kolean syksyinen, astuessani asumisyksikön yhteisön ruokailutilaan, lämmin tunnelma otti minut syleilyynsä. Mikä valtava voima näissä ihmisissä oikein onkaan? Jälleen kerran minut toivotettiin tervetulleeksi, paikalla olivat Vilhelmiina, Aili, Heikki, Hemmo, Marja-Leena ja Anna-Liisa. Olimme edellisellä kerralla tiistaina sopineet, että laulamme Hemmolle syntymäpäiväonnittelut keskiviikkona olleen synttäriä johdosta. Anna-Liisa tuli paikan päälle vain siksi, laulamaan Hemmolle. Ja niin laulettiin.

Aina ei muista kaikkea ja silloin pitää luovuus laittaa likoon; minun piti tuoda Hemmolle onnittelukortti. Mutta koska sitä ei ollut, lahjoitin hänelle vaaleanpunaisen golf-pallon, nimelläni varustettuna. Sitä voi käyttää vaikka jalkapohjahierontaan, paremmin kuin pahvista onnittelukorttia. Ja ei tämä antaminen ole ollenkaan yksipuolista: Hemmo toi minulle uuden hammaslääkäriaseman yhteystiedot. Olimme asiasta viimeksi keskustelleet ja asia jäi Hemmon mieleen. Mikä sydän ja muisti Hemmolla onkaan!
Ryhmäläiset kertovat lähes yhdestä suusta kuinka tämä yhteisöllinen ruokailupäivä on jotain ihan muuta kuin tavallinen päivä. Tapahtuu jotain ja on niin mukava tavata muita!

Keväällä on tulossa asumisyksikön remontti ja asuntoja korjataan. Asukkaat joutuvat evakkoon remontin ajaksi. Mutta jospa asunnoista tulee sitten entistä ehompia ja voi olla että tätä yhteistäkin tilaa korjaillaan.
Kerroin ryhmäläisille kirjoittavani blogia – siis kirjoitan tarinaa näistä yhteisöllisistä ruokailuista. Saan käyttää kirjoituksissa osallistujien etunimiä, lupa on, kirjoita vain, sanottiin.

Kerroin heille yllätysvieraista 18.9. Sosiaalialan yliopettajamme Johanna Hirvonen ja hänen kenialainen vieraansa, professori Sawe Edwin Kipngetich Keniasta Masenon yliopistosta ovat tulossa tutustumaan yhteisölliseen ruokailuun, olisiko communal dining or lunch?
Tämä kirvoittikin osallistujia kielen huoltoon ja niinpä opettelimme mm. My name is Marja-Liisa. Nice to see you! How are you? Welcome!
Katsotaan sitten mitä saamme sanottua kun ’tilanne on päällä!’
Aili kertoi heti tilaisuuden aluksi, että hänen sukulaisensa ja tuttavansa Helsingissä ovat kovasti kiinnostuneita tästä yhteisöllisestä ruokailusta. Mitä ihmettä siellä Mikkelissä oikein puuhataankaan?

Se mikä on tullut yhteisöllisestä tapaamisessa esille ja on pidetty hyvänä, on se, että ruoka maistuu. Monet kävijöistä ottavat jopa lisää ruokaa. Kuinkahan ‘santsauksen’ kanssa on silloin kun syö yksin?
Aili kertoi, että Paukkulassa on Näytelmäkerhon Virtapiirin esitys. Sinne kannattaisi mennä. Lisäksi Auli tiesi kertoa, että apteekista saa magnesium-suihketta, joka auttaa lihaskipuihin. Taidanpa pistäytyä apteekissa…
Vilhelmiina huokaili onnellisena sitä, että on nyt täällä syömässä, monien viime aikaisten henkilökohtaisten vaiheiden jälkeen.

On se mukava, kun me ollaan yhdessä.

Teksti: Marja-Liisa Laitinen, TKI-asiantuntija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s