Karibu ASKO!

18.9. asumisyksikössä

Tänään olikin juhlan paikka! Olemme ruokailleet asumisyksikössä yhden kuukauden aikana, kaksi kertaa viikossa.

Ja tänään meillä oli kaukainen vieras, Sawe Edwin Kipngetich Keniasta Masenon yliopistosta. Edwinin opetusaluetta ovat erityisesti yhteisöjen ja maaseudun kehittäminen sekä tutkimus- ja kehittämismenetelmät. Hän on MAMK:issa sosiaalialan Afrikka-verkoston (SWAN-verkosto, Social Work Africa Network) vierailevana luennoitsijana. Verkoston tarkoituksena on sosiaalialan opetus- ja tk-yhteistyön vahvistaminen yhdeksän suomalaisen amk:n sekä afrikkalaisten partnereiden (Tansanian Moshi Univeristy, Kenian Masenon yliopisto, Etiopiasta Addis Abeban yliopisto ja tansanialainen Art in Tanzania –järjestö) kanssa. Verkostoon liittyen Suomen ja Afrikan partnereiden välillä on ollut opiskelija- ja opettajavaihtoa reilun vuoden ajan. Mikkelin ammattikorkeakoulun sosiaaliala on siis osa tätä SWAN-verkostoa.

Edwinin ja asumisyksikön asukkaiden tapaaminen sujui muitta mutkitta. Edwin kertoi elämästä ja kulttuurista Keniassa ja asukkaat kyselivät kysymyksiä perheisiin, lapsiin ja yhdessä olemaiseen liittyen. Aili, Anna-Liisa, Vilhelmiina, Pirjo, Heikki ja Hemmo esittivät hyvien kysymysten lisäksi myös omia tarinoita Edwinille. Yliopettaja Johanna Hirvosen kanssa sitten käänsimme tarinoita englanniksi ja päinvastoin.

Paras kokemus ja tilanne syntyivät kuitenkin siinä vaiheessa kun Edwin opetti swahilin/sualinin kieltä asukkaille. Karibu – Tervetuloa! Jambo – Hei! Asante – Kiitos! Jina lago Vilhelmiina – Nimesi on Vilhelmiina. Jina langu ni – Nimeni on Vilhelmiina. Unatoka wapi – Mistä olet kotoisin? Nina toka Karjala – Olen kotoisin Karjalasta. Kwaheri – Näkemiin! Karibu tena – Tervetuloa uudelleen!

Swahilin kielen oppitunti oli niin intensiivinen, että emme ennättäneet opettaa Edwinille suomea! Onneksi nappasimme kuitenkin yhteiskuvan ja tätä tapaamista muistellaan vielä pitkään! Jambo!

EDwinin vierailu Laurinpuistossa 18092015

Teksti ja kuva: Marja-Liisa Laitinen, TKI-asiantuntija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s