Palvelukonseptit alkavat kirkastua

Tällä kertaa työskenneltiin Anttolanhovissa.

Tällä kertaa työskenneltiin Anttolanhovissa.

Palvelumuotoilu näyttää paperilla yksinkertaiselta, mutta siihen nähden aika harva hallitsee metodin suvereenisti käytännössä. Sen vuoksi myös LUOTUO-hankkeen toisessa palvelumuotoilutyöpajassa oltiin perusasioiden äärellä, mutta tuoreella otteella.

Päivän kouluttaja, CreaMentorsin Jari Palonen, johdatteli osallistujat satojen kehittämisprojektien kokemuksella asian ytimeen. Menestyvien palveluiden kehittäminen lähtee yrityksen strategiasta. Ensinnäkin on määriteltävä, missä bisneksessä yritys toimii ja miten se asemoituu suhteessa asiakkaisiin ja kilpailijoihin. Samaten yrityksen on kirkastettava itselle, mikä on sen ylivoimainen asiakashyöty ja mihin osaamiseen tämä hyöty perustuu.

WP_20151021_14_17_33_Pro

Itse bisnes- ja palvelukonsepti juontuu sulavasti strategiasta. Palvelumuotoilussa kaikki alkaa asiakkaasta ja päättyy asiakkaaseen. Kohderyhmä on määriteltävä tarkasti ja asiakkaan tarpeet on tunnettava läpikotaisin. Bisneskonseptiin sisältyy monenmoista ulottuvuutta. Perkasimme työpajassa yritysten palveluideoita tehokkaan työkalun avulla. Siinä bisneskonseptia tarkastellaan muun muassa konseptiin sisältyvien palveluiden, fyysisen palveluympäristön, sähköisen palveluympäristön, palvelumoduulien ja palvelutuotannon näkökulmasta. Työpajan osallistujien kasvoilta oli luettavissa, kuinka oman liikeidean tarkastelu eri näkökulmista teki hyvää. Oma liiketoimintakonsepti alkaa kummasti kirkastua, kun sitä käy ajatuksella läpi ja kuuntelee kollegoiden rakentavia näkemyksiä.

Tällainen työpajatyöskentely on parhaimmillaan silloin, kun se tuo palveluiden kehittämiseen konkretiaa ja uutta inspiraatiota. Palvelumuotoilustakin saa tukevan otteen kun käsite paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi.

Seuraavassa LUOTUO-työpajassa käsitellään digitaalista ympäristöä palvelun markkinoinnissa ja tuotekehityksessä. Tilaisuus pidetään Spahotel Casinolla Savonlinnassa 19.11 klo 10-14. Ilmoittautumiset: viljo.kuuluvainen@mamk.fi

Viljo Kuuluvainen, Mamk, LUOTUO-hanke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s