Aivovinkki 7. Huomioi myös aivojesi ergonomia

Yhä useammat työtehtävät vaativat nykyään tietoteknisiä taitoja. Tämä niin sanottu tietotyö siis lisääntyy joka alalla ja asettaa uusia haasteita työelämään. Uudenlaiset työtehtävät, laitteet, järjestelmät ja tilanteet voivat kuormittaa aivoja tarpeettomasti. Tietotekniikan kuitenkin tulisi olla työn apuväline, ei kuormitusta aiheuttava ja työtä hidastava tekijä. Sen vuoksi työpaikalla tulisikin huolehtia myös henkilöstön kognitiivisesta ergonomiasta. Se tarkoittaa työn sekä työvälineiden, -ympäristöjen ja -tapojen yhteensovittamista ihmisen tiedonkäsittelykykyjen ja -rajoitusten kanssa.

Työn ei pidä kuormittaa tarpeettomasti

Työn ja järjestelmien suunnittelussa otetaan usein huomioon ainoastaan ihmisen fyysiset rajoitteet, kuten se, että ihmisellä on korkeintaan kaksi kättä. Tiedonkäsittelyn ominaispiirteet puolestaan jäävät usein vähälle huomiolle, jolloin ihmisen aivoilla saattavat kuormittua liikaa ja työntekijä altistuu virheille. Kognitiivisen ergonomian kautta pyritään vähentämään inhimillisiä virheitä, vähentämään häiriötekijöitä ja sopeuttamaan työn vaatimukset järkeviksi.

Kognitiivinen kuormittuminen on aina yksilöllistä

Jokainen ihminen kokee kognitiivisen kuormittumisen eri tavalla, eikä siihen vaikuta vain työympäristö ja työn määrä. Myös tunteet, motiivit, persoonallisuus ja tapa suhtautua vastoinkäymisiin sekä ihmisen fyysinen terveys vaikuttavat siihen, kuinka ihmisen aivot kuormittuvat työnteosta. Yksilöllisyydelle tuleekin antaa tilaa ja mahdollistaa työtehtävien suorittaminen yksilölliseen tahtiin ja tyyliin, mikä usein tehostaa työntekoa.

Lisää asiaa kognitiivisesta ergonomiasta AIVOT JA TYÖ- seminaarissa 3.12.2015 Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksella. Teemasta puhuu tutkimusprofessori Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta.

Aiheesta kirjoittivat liiketalouden opiskelijat
Miia Hämäläinen, Rosa Haikarainen, Henna Mikkonen & Elina Kylliäinen

Lisätietoa löytyy myös
Terveenä työssä -internetsivustolta sekä Muistiliiton sivuilta.

20151108_135239[1]

LISÄTIETOJA
Tuulevi Aschan
Projektipäällikkö, Työhyvinvointiakatemian MAMK-osahanke
Työhyvinvointiakatemia Facebookissa
Somehaut #työhyvinvointiakatemia #aivotjatyöseminaari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s