Aivovinkki 8. Armollisuus itselle on opittava taito

IMG_1124Usein kuulee sanottavan, että ”kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”. Harvemmin asiaa tulee mietittyä niin päin, että kuinka itseään kohtelee. Myötätunnolla tarkoitetaan kykyä huomata kärsimystä sekä lievittää sitä. Muiden ihmisten virheistä aiheutuva paha mieli tunnistetaan ja sitä pyritään helpottamaan lohduttamalla. Kun itse tekee virheen, saattaa olla todella vaikea lohduttaa itseään. Tästä on kyse itsemyötätunnossa.

Opintopsykologina ja mindfulness-ohjaajana työskentelevän Mari Rauhalan sanoja lainaten – Jos haluat muuttaa jotain, tiedosta ensin, miten asiat konkreettisesti ovat. Tähän kiteytyy itsemyötätunnon perusajatus. Paha olo täytyy ensin huomata, jotta siihen voi puuttua.

Mihin tarvitsemme itsemyötätuntoa?

Vaikeat hetket ja ahdistuneisuus aiheuttavat helposti pahoinvoinnin kierteen, joka jatkuu ja aiheuttaa lisää ongelmia. Turhan kriittinen suhtautuminen itseään kohtaan saa lannistumaan pienistäkin vastoinkäymisistä. Tällöin on vaikea lannistuessaan nostaa pää ylös ja jatkaa eteenpäin. Itsemyötätuntoinen ihminen selviää tilanteesta helpommin, sillä hän sietää vastoinkäymisiä paremmin ja on armollisempi itseään kohtaan.

Itseään tulee kohdeltua vaikeina hetkinä ankarasti, koska petymme herkästi omaan toimintaamme. Itsemyötätunnon taito auttaa katkaisemaan stressin kierteen ja vähentämään perfektionismin taipumusta. Kaikessa ei tarvitse eikä voi olla täydellinen. Myöskään epäonnistumisia ei tule pelätä, koska jokainen tekee virheitä. Itsemyötätunto on jokaisen opittavissa ja kehitettävissä oleva taito.

Lisää Mari Rauhalan ajatuksia AIVOT JA TYÖ – seminaariin luennolla Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksella 3.12.2015.

LUE LISÄÄ
Itsemyötätunto
Itsemyötätunto, Mari Rauhalan sivut

Mari Rauhalaa jututtivat ja aiheesta kirjoittivat liiketalouden opiskelijat Miia Hämäläinen, Rosa Haikarainen, Henna Mikkonen & Elina Kylliäinen

IMG_1185

LISÄTIETOJA
Tuulevi Aschan, Projektipäällikkö
Työhyvinvointiakatemian MAMK-osahanke
Työhyvinvointiakatemia Facebookissa
Somehaut #työhyvinvointiakatemia #aivotjatyöseminaari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s