Aivovinkki 9. Resilienssi on tärkeä työväline

IMG_1799Muistele, mitä tapahtuu, kun kuulet esimieheltäsi tai asiakkailtasi negatiivista palautetta. Romahtaako itsetuntosi saman tien, ja ajattelet olevasi huonompi kuin muut, vaiko uskotko itseesi ja tiedät, että tulet selviämään tilanteesta?

Ja resilienssi tarkoittaa…

Työelämän äkillisissä muutostilanteissa ihmisen minä joutuu koville. Siksi palautumistaidon kehittäminen on työhyvinvoinnin kannalta tärkeää. Resilienssi tarkoittaa stressinsieto-ja paineensietokykyä vaikeissa tilanteissa. Tämä kyky muodostuu seitsemästä eri ominaisuudesta, joita ovat asenne, itsetunto, keskittymiskyky, ajattelun joustavuus, sosiaalinen joustavuus, järjestelmällisyys ja toimintakyky.

Resilientti ihminen säilyttää tilanteen hallinnan odottamattomissa muutostilanteissa. Kun stressinsietokyky on vahva, hän ei lamaannu vastoinkäymisistä, vaan kääntää esteet vahvuudekseen.

Aivot toimivat parhaiten sallivassa ympäristössä

Psykologi Ville Ojasen mukaan 60 % ihmisen ominaisuuksista stressaantua ovat synnynnäisiä, mutta loppuja 40 %:a voi kehittää erilaisten harjoitusten avulla. Ensiksi on tärkeää poistaa tarpeettomat asiat mielestä ja keskittyä olennaiseen.

Kun ihminen saa työskennellä vapaassa ja sallivassa ilmapiirissä, hän pystyy toteuttamaan itseään paremmin. Seuraavan postauksen aihe voisikin olla se, kuinka me luomme työyhteisöön vapaata ja sallivaa ilmapiiriä ja samalla autamme aivojamme!

Linkkejä aiheeseen:
YLE: Vanhemmuus haastaa aivot
Resilienssin kehittäminen
Yllätysten hyödyllisyys ja resilienssi

Aiheesta kirjoittivat Aivot ja työ -seminaarin valmisteluissa mukana olevat liiketalouden opiskelijat Miia Hämäläinen, Rosa Haikarainen, Henna Mikkonen & Elina Kylliäinen

LISÄTIETOJA HANKKEESTA JA SEMINAARISTA
Tuulevi Aschan, Projektipäällikkö
Työhyvinvointiakatemian MAMK-osahanke
Työhyvinvointiakatemia Facebookissa
Somehaut #työhyvinvointiakatemia #aivotjatyöseminaari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s