Ohjaamo-toiminnan rajoilla

Marraskuisen aamun pimeys, talven ensimmäisiin lukeutuva lumisade, kiihkeä keskustelu ja iloinen naurunremakka tahdittivat matkaa, kun Ohjaamo-toimijat ympäri Etelä-Savoa kerääntyivät Enonkoskelle pohtimaan Ohjaamo-toiminnan rajapintoja. Pieni ja monesta näkökulmasta syrjäinen Enonkosken kunta valikoitui tapahtumapaikaksi yhteisellä päätöksellä. Ohjaamojen tuki -hankkeen aikana on tavoitteena järjestää yhteisiä tilaisuuksia eri puolilla maakuntaa niin, että jokaisella olisi vuorollaan lyhyt matka.

Tilaisuudessa kohtasi monipuolinen osallistujakunta Ohjaamoista ja Ohjaamo-toiminnan mahdollistavista organisaatioista, kuntien edustajista, TE-toimistosta ja oppilaitoksista. Tilaisuudessa vaihdettiin paikallisten kuulumisten lisäksi Ohjaamo-palveluiden ajankohtaisia ajatuksia valtakunnalliseen toimintaan peilaten.

 

Ohjaamo_Etela¦ê-Savo_rgb_1

Toimijat suhtautuvat Ohjaamo-toimintaan kukin omalla tavallaan. Mikkelissä Olkkariin ja Savonlinnan seudulla Intolaan rakentuvia Ohjaamo-palveluita kehitetään EU-hankkeina, kun taas Pieksämäellä Pientare on alusta saakka toiminut kaupungin omalla rahoituksella.

Pienet kunnat vielä pohtivat Ohjaamo-toimintaan osallistumista omista lähtökohdistaan, eikä mittavaa uudistusta tule purematta nielläkään. Tärkeää on parhaansa tekeminen nuorten hyväksi ja eri toimijoiden välisten yhteistyöpaikkojen tunnistaminen ja hyödyntäminen. Tässä kunnilla on apunaan Ohjaamojen tuki -hanke, ja esimerkiksi Rantasalmen ja Joroisten kuntien kanssa uudenlaisten palvelukokeilujen suunnittelu on jo aloitettu.

Ajatusten herättäjänä päivän varsinaiseen aiheeseen kuultiin esimerkkejä rajapintatyöskentelystä Etelä-Savon sote-suunnittelussa. Iltapäivä käytettiin ryhmätyöskentelyyn, jossa mietittiin yksityiskohtaisesti Ohjaamo-toiminnan eri rajapintoja ja niiden huomioimista. Ohjaamo-palveluiden eri rajapinnoilla, kuten työvoimapalveluissa, kouluyhteistyössä ja alueellisessa yhteistyössä, on omat ominaispiirteensä, mutta yhteisiä tekijöitä ovat mm. kumppanuusfiilis ja toisen työarjen ymmärtäminen, asiakaslähtöisyys ja nuoren ”saattaen vaihtaminen” toimijalta toiselle, sähköiset palvelut henkilökohtaisen kontaktin jatkeena ja erilaisten sosiaalisten medioiden hyödyntäminen.

Tärkeää on myös pystyä vakuuttamaan kuntapäättäjät:

Ryhmä5_171115_Enonkoski_Kuntapäättäjät

17.11. järjestetyn tilaisuuden materiaalit ladataan Etelä-Savon ELY-keskuksen pedanet-sivuille. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Ohjaamojen tuki -hanke ja Etelä-Savon ELY-keskus. Kiitos aktiivisille osallistujille ja kaikille halukkaille lämmin tervetulotoivotus  seuraavaan tapahtumaan!

Sonja Miettinen
projektipäällikkö

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s