Digitalia ottaa haltuun tiedon koko elinkaaren

Elämme keskellä datavallankumousta. Uutta dataa syntyy joka hetki valtavia määriä. Samalla lisääntyy myös tarve erottaa datamassoista olennainen tieto ja tuoda se käyttäjien ulottuville. Tiedon tuottaminen ja jakaminen ei yksin riitä: tarvitaan systemaattista tiedon koko elinkaaren hallintaa.

Kuinka kansalaiset voisivat paremmin hallita omaa digitaalista tietoaan? Kuinka digitaalisten aineistojen saatavuutta ja hyödyntämismahdollisuuksia voidaan parantaa? Entä millä tavoin varmistetaan, että tarvittava tieto säilyy ja on käytettävissä pitkälle tulevaisuuteen? Näiden ongelmien ratkaisemiseksi data on ensin muutettava ymmärrettävään muotoon, hyvin kuvailluksi ja saatavilla olevaksi tiedoksi, jonka ominaisuudet ja alkuperä tunnetaan.

Digitalia tekstiton ihok

 

Mikkelin ammattikorkeakoulun, Helsingin yliopiston ja Kansalliskirjaston yhdessä perustama tutkimuskeskus Digitalia kehittää menetelmiä tiedon automaattiseen keräämiseen, luokitteluun ja rikastamiseen. Tässä työssä tarvitaan inhimillisen tietotaidon lisäksi koneellisia, älykkäitä ja oppivia ratkaisuja.

Seulomme digitaalisen viestinnän arkistoista esiin olennaisen tiedon. Jaamme digitaaliset asiakirjat osiin asiasisällön perusteella. Lisäämme asiakirjoihin tunniste- ja kuvailutietoja, jotka helpottavat aineiston jatkokäyttöä. Artikkeleita voidaan myös poimia automaattisesti tekstimassasta.

Tiedonhallinnan asiantuntijat palveluksessasi – täältä löydät yhteystietomme!

Teksti: Miia Kosonen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s