Digitalia DLM-Forumissa

Mamk on ollut DLM-Forumin jäsen kohta 10 vuotta ja osallistunut jäsenkokouksiin lähes aina. Tämä digitaaliseen tiedonhallintaan, arkistointiin ja asiakirjahallintaan keskittynyt tapaaminen on ollut hyvä paikka verkostoitua ja saada tietoa meneillään olevista EU projekteista, esimerkkinä mainittakoon E-Ark.

linnoitusmuseo

DLM-Forumin pitopaikka, linnoitusmuseo (Dräi Eechelen) Luxembourgissa

Esiin nousi mm. laki tiedon uudelleen käytöstä julkisella sektorilla sekä USA:ssa voimassa oleva määräys, jonka mukaan hallinnollisen tiedon tulisi olla avointa ja koneluettavaa. Koskahan tämä käsittää myös NSA:n tiedot, jotta seuraavan Snowdenin ei tarvitse niitä vuotaa? Lisäksi kysyttiin mm. onko kuulaskeutumisdata bigdataa koska se on määrällisesti pieni, mutta ihmiskunnan historian kannalta ehkä yksi tärkeimmistä. Mainitsemisen arvoista on myös se, että EU:n uuden tietosuojadirektiivi nojalla lähes kaikki toiminta mitä kirjastoissa ja arkistoissa tehdään, on laitonta.

Viimeisenä mainittakoon syitä tietojen hautomiselle lainaten Euroopan ARMAN johtajaa Tim Callisteriä.

  • Käyttäjänäkökulma: ”This is my information. There are many like it, but this one is mine.” Lausahdus tunnetaan parhaiten elokuvasta Full Metal Jacket, jossa Vincent D’Onofrion esittämä sotamies Leonard ‘Gomer Pyle’ Lawrence sekoaa.

  • Lakinäkökulma: ”My preciousssssssssssssssss”. Tunnetaan elokuvasarjasta Taru sormusten herrasta, jossa klonkku viittaa tällä sanonnalla mahtisormukseen.

  • IT näkökulma: ”The servers cannae take anymore captain”. Todennäköisesti elokuvasta Star Trek, jossa Scotty viittaa aluksen kestävyyteen taistelussa.

Seuraava DLM-Forumin tapaaminen kesäkuussa Haagissa.

Anssi Jääskeläinen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s