Aivot ja työ -seminaari = aivohuoltoa monelta kannalta

Olemme yhtä innoissamme (vai jopa enemmän) Työhyvinvointiakatemian Aivot ja työ -seminaarin teemasta näin seminaarin jälkeen kuin ennen sitä. Kuultu vahvistaa aivohuollon  merkitystä yhtenä nykyisen työelämän keskeisenä taitona. Siinä missä jopa sydämen voi vaihtaa, aivot ovat ainutkertaiset. Tässä seuraavassa seminaaripäivän aiheet ja kuvauksien lopusta linkki kuhunkin aineistoon.

WP_20151203_028

AIVORUOKAA

Aivoruokateemalla aamun avasi lehtori, laillistettu ravitsemusterapeutti Eliisa Kotro Mikkelin Ammattikorkeakoulusta. Aina sikiöajasta alkaen aivot rakentuvat ravinnon avulla. Ruokavalion ylimääräinen rasva kertyy paitsi vyötärölle, myös heikentää aivojen hapen ja ravinnon saantia. Pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri vaurioittaa mahdollisesti myös aivokudosta. Näiden faktojen vastapainoksi Eliisa avasi aivojen kannalta kriittisiä ravintoaineita sekä aivojen rappeutumista hidastavan ja muistia hoivaavan ruokavalion ominaisuuksia – aivoja auttavia valintoja lautaselle siis!
Aineisto: Pähkinäpäiviä ja metsämarjataukoja. Aivoruokaa!

TUNTEIDEN SÄÄTELYÄ JA MEDITAATIOTA

Teemaa avasi psykologi, mindfulness-ohjaaja CFM® Mari Rauhala. Paul Gilbertin tunteiden säätelyjärjestelmien kautta avautui se, mitä aivoissa tapahtuu uhkan, turvan ja innostuksen vallassa. Entä mikä on kielteisyysvinouma? Myönteisten tunteiden lisäämisestä ja vahvistamisesta on myös aivoille iloa. Entä miten mindfulness vaikuttaa palautumiseen- siitäkin puhuttiin.
Aineisto: Rauhoitun ja rauhoitan. Työelämän aivohuoltoa meditaation ja tunteiden säätelyn avulla.

AIVOT JA LIIKUNTA

Liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä johdatti aivojen ikääntymismuutosten kautta liikunnan ja aivojen yhteyksiin sekä tutkimushavaintoihin kognitiivisen ja kuntosaliharjoittelun merkityksestä. Liikunta kannattaa tältäkin kannalta katsottuna! Sipilä työskentelee gerontologian tutkimuskeskuksessa ja terveystieteiden laitoksella Jyväskylän yliopistossa. 
Aineisto: Aivot ja liikunta

KYNÄ KÄDESSÄ TAIDETTA AIVOILLE

Lounaan jälkeisestä vireydestä huolehti kuvataiteilija, taidekasvattaja Kirsimaria E. Törönen-Ripatti, joka esitteli taidekasvattaja Betty Edwardsin omatoimisesti sovellettavan metodin. Ruokailun jälkeisestä koomasta ei ollut tietoakaan, kun piirsimme kuvia, peilikuvia ja vasemmalla käsellä tehtyjä kuvia.
Aineisto: Taidetta aivoille – rentoudu, jumppaa aivoja ja paranna samalla piirtämisen taitoja

MINNA HUOTILAINEN JA AIVOJEN APUKEINOJA

Aivoteemaisten työpajavideoiden jälkeen Minna Huotilainen vastasi ryhmien kysymyksiin ja jatkoi omalla luennollaan. Uni, ravinto, liikunta ja liikahtelu, peilisolut ja niiden merkitys, keskeytysten vaikutus aivoihin ja osaamisen käyttöön.

Aineisto: Kognitiivista ergonomiaa ja muita apukeinoja aivoille

WP_20151203_004

YLE Etelä-Savon toimittaja Kalle Pallonen haastattelee Eliisa Kotroa ja Tuulevi Aschania hetkeä ennen seminaarin alkua (kuva: Anu Haapala)

LISÄTIETOJA HANKKEESTA
Tuulevi Aschan, Projektipäällikkö
Työhyvinvointiakatemian MAMK-osahanke
Työhyvinvointiakatemia Facebookissa
Somehaut #työhyvinvointiakatemia #aivotjatyöseminaari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s