21.12. ASKO kiittää yhteistyöstä

On aika vuodesta jolloin toivotamme toisillemme hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Tämän tutuksi tulleen tervehdyksen lisäksi haluan myös toivottaa kiitokset kaikille, jotka kävivät yhdessä lounaalla ASKO-hankkeen merkeissä.

ASKO-hanke päättyy nyt vuoden loppuun mennessä. Olemme saaneet paljon aikaan yhdessä. Mikkelin kaupungin kotihoidon ateriapalvelun väki, erityisesti Anne, Lari ja Marjut, Laurinpuiston asumisyksikön yhteisöllisellä lounaalla kävijät, Rokkalan Ramin konditoriassa käyneet lounasaktivistit ja konditorian työntekijät, ja lukuisat vieraat niin koti- kuin ulkomailtakin, jotka kävivät tutustumassa yhteisölliseen ruokailuun. Kiitos teille, thank you, ASante,spasibo !

Toivottavasti idea yhteisistä lounashetkistä elää ja voi hyvin. Toivon, että kaikki, jotka haluavat syödä yhdessä ja kaikki, joilla olisi mahdollisuus olla avuksi auttamassa lounaiden järjestämisessä tai esim. lounaalle siirtymisessä, ottaisivat nyt sanamukaisesti ’lusikan oikeaan käteen’ ja panisivat toimeksi! Kokoontukaa yhteen, murtakaa yksinäisyyden muurit!

Erityisen kiitokseni annan ASKO-hankkeen projektipäällikkö Pekka Turkille, jonka kanssa yhteistyö on sujunut hyvin ja joka on saanut minut siirtymään aika ajoin pois mukavuusalueeltani. Pekka ei päästä itseään eikä muitakaan helpolla, asiat pitää hoitaa järjestelmällisesti ja teoreettisesti vahvasti!

Itse olen saanut lounastaa koko syksyn ystävieni kanssa ja sillä aikaa Pekka on pää sauhuten suunnitellut ikääntyneille uutta ruokailupalvelumallia.

Seuraavassa Pekan suunnittelema palvelumalli lyhyesti:

Hankkeen tavoitteena oli suunnitella tulevaisuuden toimintamalli, jonka avulla ikääntyneelle kotona asuvalle tai kotihoidon asiakkaalle voidaan tarjota hänen omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaisia ruokapalveluja kustannustehokkaasti.

Hankkeesta ehdotetaan toimintamallia, joka koostuu
• perinteisestä ateriapalvelusta
• ruokaostospalvelusta
• ateriapalvelulaitteeseen perustuvasta palvelusta ja
• yhteisruokailumahdollisuudesta sekä
• näitä toiminnallisia osia yhdistävästä asiakkaan käyttöliittymästä.

Palveluintegraattorin ylläpitämä käyttöliittymä tuo asiakkaan tietoon koko palveluvalikoiman ja helpottaa sopivan palvelun asiakkaaksi hakeutumista.

Asiakkaan tulisi voida valita oman elämäntilanteensa ja mieltymyksiensä mukaisia ruokapalvelutyyppejä ja ateriavaihtoehtoja. Toimintamallissa ruokapalvelujen valinnaisuus tulee mahdolliseksi, jos kotihoidon asiakkaiden tuetun ruokapalvelun piiriin saadaan myös yksityisen sektorin ruokapalvelujen tuottajia. Tähän tarjoaisi mahdollisuuden sähköisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönotto myös kotiruokapalveluissa. Asiakkaan saaman hyödyn lisäksi palvelutarjonnan avaaminen yksityiselle sektorille tukisi yrittäjyyttä aterioita valmistavissa, kuljettavissa ja asiakkaan ruokailua avustavissa yrityksissä.

Laitamme lähiviikkoina tähän blogisivulle vielä linkin julkaisuumme ASKO-hankkeesta. Sitä odotellessa:
Oikein hyvää joulun aikaa ja oikein ihania lounashetkiä ystävien seurassa…joulupuuroo tarjoo kunnon väki, kunnon väki…tip, tap, … pöydän päälle veittikaiset rientää, veitikkaiset, … tip, tap, … herkkua on siinä monenlaista, monenlaista. Kuiske kuuluu: ”Miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa? Tip-tap … tip, tap …..

Teksti ja kuvat: Marja-Liisa Laitinen, tki-asiantuntija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s