Onko puettavalla teknologialla annettavaa luontomatkailulle?

IMG-20151027-WA0001

Puettavalla hyvinvointiteknologialla tarkoitetaan henkilökohtaisen hyvinvoinnin seurantaan tarkoitettuja laitteita ja sovelluksia – esimerkiksi aktiivisuusrannekkeita, urheilukelloja, älyvaatteita tai älykelloja. Jos monia markkinatutkimuksia ja mediaa on uskominen, niin puettava teknologia on pian kaikkialla. Ja oikeastaan se onkin älypuhelimien ja aktiivisuusrannekkeiden muodossa lähes jokaisen matkassa jo nyt. Hyvinvoinnin seuranta on siis kuuma juttu ja teknologia on vahvasti mukana tässä trendissä. Miten sitten teknologiaa voisi soveltaa luonto- ja hyvinvointimatkailun palveluihin?

Kokeilemalla se selviää, ja LUOTUO-hankkeessa näitä kokemuksia päästään kartuttamaan. Ideana on testata luontoon sijoittuvien matkailupalveluiden yhteydessä erilaisia teknologisia laitteita ja arvioida niiden soveltuvuutta palveluiden yhteyteen.

Nyt moni jo varmasti kavahtaa – luontoonhan mennään nimenomaan teknologiaa pakoon! Niin varmasti usein mennäänkin ja saa jatkossakin mennä, ei huolta. Mutta kohderyhmiä on monenlaisia, joillekin teknologia voi olla juuri se juttu, joka houkuttelee luontoon liikkumaan. Ainakin puettava teknologia on jatkuvasti yhä elimellisempi osa elämäämme ja sen käytettävyys paranee huimaa tahtia.

WP_20160112_14_56_23_Pro

Tarkoituksenamme on esimerkiksi testata, voidaanko erilaisilla laitteilla havainnollistaa luonnon hyvinvointivaikutuksia ja miten testiasiakkaat kokevat mittaamisen mielekkyyden. Eli tuoko teknologia palveluun asiakkaan näkökulmasta katsottuna uutta arvoa.

Kartoitimme viime kesän ja syksyn aikana potentiaalisia laitteita ja sovelluksia, joista uskomme saavamme irti hyötyä luontoympäristössä. Teknologia kehittyy nopeasti, ja saammekin aivan lähiviikkoina testiin uunituoreita, juuri markkinoille tulleita laitteita. Suomi on monessa mielessä eturintamassa puettavan teknologian kehittämisessä ja moni testiin hankkimamme laite onkin kotimainen.

Kevään aikana testaamme esimerkiksi sykkeen ranteesta mittaavaa aktiivisuusranneketta (Polar), unen laadun mittaamista (Beddit), sormusmallista hyvinvointianalyysia (Öura), sormusmallista tunnetasojen analyysia (Moodmetric) sekä perinteisempää urheilukelloa (Polar). Mielenkiintoisia käyttökokemuksia ja tietoa on siis varmasti luvassa. Saadaanko mittareilla tuotua esille luonnon hyvinvointivaikutuksia? Miten käyttäjien omat tuntemukset vertautuvat mittareiden tuottamaan tietoon? Sopiiko teknologia luontevasti luontoympäristössä toteutettavien palveluiden yhteyteen?

Jaamme palvelutestausten edetessä kokemuksia hyvinvointiteknologian käytöstä tämän blogin kautta. Muistahan pysyä linjoilla.

Viljo Kuuluvainen, projektipäällikkö, Mamk

LUOTUO-hanke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s