Ohjaamo-viestiä Vekaranjärvellä

Saman esityksen pitäminen 20 kertaa yhden päivän aikana käy jossain vaiheessa puuduttavaksi. Paitsi silloin, kun erehtyy vetämään henkeä sanottuaan “moikka kaikille” ja 30 varusmiehen kaiku kajauttaa “MOIKKA!”

Eteläsavolaiset toimijat kutsuttiin Karjalan prikaatin Vekaranjärven varuskuntaan kertomaan varusmiespalvelustaan suorittaville nuorille nuorisotakuusta torstaina 25.2.2016. Lähdimme Mikkelistä matkaan kokoonpanolla, johon kuuluivat Etelä-Savon nuorisotakuu, Etelä-Savon TE-toimisto, Mikkelin Olkkari ja Mamkin Ohjaamojen tuki -hanke.

160225_vekara_tuija

Päivän aikana kohtasimme satoja varusmiehiä, joista iso osa oli eteläsavolaisia. Lähes kaikilla oli palveluksen jälkeiseen elämään suunnitelma, joillain myös varasuunnitelma. Jotkut olivat kuulleet Ohjaamosta aiemmin, mutta suurimmalle osalle Ohjaamo-palvelut olivat uusi asia.

Päivän aikana varusmiehet saivat mittavan käsityksen nuorille tarjolla olevista tukipalveluista: TE-palveluista, nuorisotakuun piirissä olevista palveluista ja Ohjaamojen monipuolisista toiminnoista. Ohjaamojen tuki -hankkeen pisteellä nuoret pääsivät itse ideoimaan, millaista palvelua he voisivat Ohjaamoista hakea varusmiespalveluksesta kotiutuessaan.

160225_vekara_pieni

Eniten tukea kaivattiin työhön ja opintoihin liittyvissä asioissa. Työllistymiseen Ohjaamoista haettaisiin apua urasuunnitteluun, työnhakuun, työelämän siirtymiin ja sudenkuoppiin. Opintoihin liittyen nuoria askarruttaa oikean alan valinta, sujuva opintoihin siirtyminen ja ammattikoulutuksesta jatko-opintoihin eteneminen.

Jotkut nuorista tahtoisivat apua asunnonhankintaan. Myös toimeentuloon, hyvinvoinnin edistämiseen ja sosiaalisen elämän vahvistamiseen liittyvää tukea tarvitaan. Vitsikkäämpien vastausten joukosta löytyi mm. pohdinta siitä, miten paistaa täydellinen makkara.

Iso osa varusmiehistä arveli, etteivät he tarvitse tukea elämässään ja löytävät kotiutuessaan polkunsa itse. Monella on siviilissä jo odottamassa työ- tai opiskelupaikka. Kaikkia kuitenkin kannustettiin painamaan Ohjaamot mieleen – jos mieli muuttuu, kotipaikkakunnan Ohjaamo auttaa!

Sonja Miettinen
projektipäällikkö

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ohjaamojen tuki -hanke on alkanut 1.6.2015 ja se päättyy 31.5.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s