Perehdyttäminen ohjaamojen toimintaan kokemuksen kautta

Ohjaamojen tuki- hanke on saanut viimeviikolla aloittaneen yhteisöpedagogi harjoittelijan Leevi Kotilaisen. Kotilainen väittää hallitsevansa tietotekniikkaa ja sosiaalista vuorovaikuttamista. Siispä pistettiin hänet testiin jo heti ensimmäisellä viikolla. Ensimmäinen tehtävä oli perehtyä ohjaamoihin ja mikä olisikaan sen parempi paikka kuin Vantaa, jonne kokoontui ammattilaisten kirjo ympäri Suomea.

 

Ohjaamo-päivät IV 16.-17.3

16.03.2016, Vantaa Sokos Hotel

ohjaamopäivät,nuorisotakuu etelä-savo,16.03.2015

Ohjaamo toimijoita Etelä-Savosta, Kuvannut: Nuorisotakuu Etelä-Savo

Sanni Grahn-Laasonen, opetus- ja kulttuuriministeri avasi meidän ohjaamopäivät pitämällä youtube-palvelussa julkaistun avauspuheenvuoron. Puheessaan hän käsitteli kuinka ohjaamot ovat ”valopilkku”, kun pyritään ennaltaehkäisemään nuorten työttömyyttä ja vastamaan muihinkin tämän päivän haasteisiin.

Puheenvuoron jälkeen pureuduttiin syihin miksi ohjaamoja rakennetaan. Ja mikä on tämän hetkinen tilanne? Alkukartoituksen jälkeen päästiin asiaan, Pekka Myrskylä kertoi tilastojen kautta kuinka koulutustaso on suoraan verrannollinen työllistymisprosenttiin. Toinen luennoitsija Hoikkala Tommi puhui paljon toisilta oppimisesta, ”tehdä käsillä on käsittämistä”-Jorma Nieminen, taitotiimeistä ja hänen tutkimuksesta peruskoulun luisut ja liukumat

Iltapäivän starttasi paneelikeskustelu, jossa jaettiin kokemuksia erilaisista ohjaamoista. Seija Laitinen kertoi Pieksämäen pientareesta, Johanna Will-Orava puolestaan kertoi Olkkarin toiminnasta ja Byströmin toiminnasta meille kertoi Anneli Koistinen. Opiskelijan näkökulmasta tämä antoi melko kattavan pohjan siitä millä eritavoilla ohjaamon toimintaa voidaan tuottaa.

Loppu iltapäivä meni pohtiessa nuorten työllistymisen näkökulmasta ohjaamojen tarpeellisuutta ja tehtävää. Miten Ohjaamo toimii nuoren ja työnantajan välissä? Miten nuorille mahdollistetaan yrittäjyys? Miten nuorille tuodaan työllisyyspalvelut yhdeltä luukulta? Tämän pohjalta voimme löytää mahdollisuuksia luoda rakenteita
jotka mahdollistaisi taitojen tutkinnollistamisen

Kuvannut: Nuorisotakuu Etelä-Savo

Kävimme myös tutustumassa tietenkin paikalliseen Vantaan ohjaamoon, joka osoittautui olevan hyvällä sijainnilla höystetty moniammatillinen kompakti pakkaus. Tämä linja-auto aseman miljöön sulautettu toimintakeskus palvelee myös bussikorttiasioissa samalla tarjoten kupillisen kahvia/teetä ja aikaa nuoren asioille.

 

17.03.2016, Vantaa Sokos Hotel

Uuden aamun koitettua uusi aurinko nousee ja kuulemme tulevaisuuden visioita. Tämä päivä starttasi tieto, neuvonta ja ohjaus verkossa presentaatiolla josta vastasivat Mika Pietilä, Suvi Tuominen ja Marko Kilpeläinen. Kilpeläisellä oli visio ja alustavaa runkoa toimivalle Ohjaamojen verkkopalvelulle, josta hyötyisivät niin nuoret kuin ammattilaisetkin. Tämän kaltaiselle palvelulle uskomme olevan kysyntää tässä teknologian ja verkkopalveluiden maailmassa.

Virtuaalitodellisuudesta ja –tulevaisuudesta hypättiin takaisin tämän hetkisiin haasteisiin, mahdollisuuksiin ja ohjaamoiden hyviin käytänteisiin. Näihin pohdintoihin parasta lääkettä oli workshopit. Mahdollistaaksemme monipuolisen vaikuttamisen mahdollisuudet jakauduimme eri ryhmiin, joita olivat ”Viisaus ei asu yhdessä päässä”, ”Viestintäpaja” ja ”Nuorten elämää”.

Viisaus paja oli TESSU:n ohjaama, jossa jakauduimme työalaryhmiin esim, opinto-ohjaajat, TE-palvelut. Tämän jälkeen jokainen ryhmä mietti ongelmia, jotka prosessoitiin tavoitteiden kautta toimintatavoiksi.

Tapahtuma käärittiin loppuun ja kävimme läpi ohjaamoille lähetettyjä kyselyitä ja siitä oli kooste. Loppujen lopuksi tapahtuma oli oikein hyvää tietokylpyä ja paljon hyviä verkostoitumisia. Nyt yhden kokemuksen rikkaampana jatkamme eteenpäin tietäen että teemme työtä, jolla on merkitystä ja pitempi kantoiset vaikutukset.

Alla on linkki, jonka kautta pääset katsomaan video koosteet tapahtumasta. https://www.youtube.com/channel/UCZBOORZlneWDKe1DdcYLwSA

 

Kotilainen Leevi

Harjoittelija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s