Ideakilpailun satoa

Ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle hankkeen ideakilpailuun saapui 38 erilaista kilpailuehdotusta. Ehdotuksia asettui ruotimaan matkailu-että ravitsemisalan osaajista koostuva asiantuntijajoukko. Kilpailuehdotukset olivat hyvin monipuolisia eikä raadin tehtävä ollut helppo eikä yksimielinenkään. Kriteereinä tarkasteltiin mm idean tarinallisuutta, paikallisuutta, luontoläheisyyttä sekä toteutettavuutta.

Lopulta raati päätyi valinnassaan palkitsemaan 3 parasta ideaa. Ideat eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Kaikille valituille tuotteille oli yhteistä se, että ne eivät olleet paikkasidonnaisia vaan niitä pystytään kopioimaan Etelä-Savossa paikasta toiseen. Ideat sopivat siis alueellamme useaan eri maaseutumatkailuyritykseen.

Espoolaisen Kirsi Jussilan esityksessä ”Leipää leipomaan” Etelä-Savon ruokaperinnettä siirretään raadin mielestä erinomaisella tavalla eteenpäin sukupolvilta toiselle – ja jopa kulttuurista toiseen. Tuotteessa on hienosti sidottu opetuksellinen näkemys sekä tarinankerronta elämykselliseen toimintaan. Matkailijat saavat kuulla tarinaa taikinajuuren historiasta ja maatilan entisistä asukaista. Jokainen tekee oman leivän, jonka saa mukaansa tuliaiseksi. Ideasta huokuu myös ”Slow food” – ajattelu, jonka vuoksi tätä voi kutsua myös trendikkääksi tuoteaihioiksi. Tuote on myös hyvin toteuttamiskelpoinen maatilamatkailukohteitamme ajatellen. Kirsi Jussila kertoo idean syntyneen siitä, kun kansalaisopistojen erilaiset kokkauskurssit tulivat helposti täyteen. Samoin pääkaupunkiseudun lapset voivat olla hyvinkin vieraantuneita maalla tapahtumasta toiminnasta. Lisäksi autenttinen ympäristö tuo myös elämyksellisiä elementtejä tuotteeseen mukaan.

Ruokamatka menneisyyteen tuotteessa pureudutaan alueella vaikuttaneiden henkilöhahmojen kulinaristisiin mieltymyksiin ja lempiravintoloihin. Ideassa on vahva tarinallisuuden leima ja se voidaan koostaa pelkästään päivällis- tai lounaspöydän ääressä. Keittiön puolella voidaan yhdessä valmistaa mestarin suosikkijälkiruoka. Eipä haittaisi, jos henkilö itse ilmaantuisi paikalle ruokailemaan muiden mukaan. Raadin mielestä tässä ideassa tulee alueellinen näkökulma vahvasti esille. Se toimii myös koko Saimaan alueella yhdistävänä tekijänä. Alueella on paljon hyödyntämättömiä henkilöhahmoja sekä lähimenneisyydestä sekä fiktiivisestikin. Vaikka idea ei ole uusi, sen parhaita puolia on vielä kovin niukasti käytetty matkailuyrityksissämme. Kuka voisikaan olla Etelä-Savon ja Saimaan alueen yhteinen nimikkopersoona? Tiina Hokkanen, Helsingistä kertoo saaneensa idean tähän ehdotukseensa Englannista. Brittein saareilla on useita teemakierroksia suurten henkilöiden ympärillä kuten ”Agatha Christien jäljillä”. Tämä oli raadin mielestä kiehtova ja elämyksellinen tapa tuoda historiaa esille.

 

Kulinaristijoogaa aistien harmoniassa ideassa yhdistetään ruokaa sekä joogaa. Teemana voi olla esimerkiksi suomalaiset supermarjat (tyrni, mustikka). Joogatila on koristeltu teeman mukaisesti tuoksuja unohtamatta. Alkuun maistijaiset teemaan liittyen ja lopuksi kevyt ateria. Matkailijoilla olisi mahdollisuus ostaa myös ruokatuotteita mukaan. Raadin mielestä tässä ideassa oli mielenkiintoisella tavalla yhdistetty ruoka & hyvinvointimatkailua. Tuotteessa nähtiin paljon kehittämisen potentiaalia. Idea on helposti toteutettavissa, mutta myös muunneltavissa useamman päivän tai muutaman tunnin ohjelmaksi. Lähiruoka-ajattelu on tuotu uudenlaisella tavalla esille. Kulinaristijoogaa idean olivat lähettäneet Anniina Nousiainen sekä Viivi Viljakainen Mikkelistä.

 1015271_10200890185451115_2038670954_o[1]

Kunniamaininnan raati myönsi kolmelle kalastukseen liittyville idealle Ruoan hankinta + valmistus elämys, Muikun jäljillä sekä Järvikala on parasta Etelä-Savossa kiertueelle. Pääpaino kalastustuotteissa on aiemmin ollut varsinainen kalastaminen. Nyt painopistettä voitaisiin näiden ehdotusten myötä siirtää kalan tainnuttamiseen, perkaukseen, leppälastujen tekoon ja sitä kautta kalan valmistamiseen ruoaksi. Matkailija osallistetaan näissä ehdotuksissa vahvasti. Raati piti ehdotuksia erittäin tervetulleina näin Saimaan seutua ajatellen.

Kevään aikana on tulossa julkaisu, jossa esitellään kaikki kilpailussa tulleet ruokamatkailuideat. Julkaisussa kerrotaan myös tuotteistamisprosessin etenemisestä huhtikuun Innoleirillä. Miten ideat siirtyvätkään konkreettisiksi tuotteiksi. Nämä tulevat tuotteet kuten myös esiteltävät ideat ovat vapaasti matkailuyritysten käytössä.

Onnittelut vielä voittajille ja suurkiitokset kaikille osallistuneille ! Näillä askelilla viemme yhdessä ruokamatkailua Saimaan seudulle jälleen eteenpäin.

Marjut Kasper, projektipäällikkö, Mamk

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s