Lääkäreistä insinöörejä, sairaanhoitajista diagnostiikka mekaanikkoja?

Tai ainakin vähän sinnepäin, visioi mm. International Society for Telemedicine and eHealth –yhdistyksen puheenjohtaja Andy Fischer 14-16.4. järjestetyssä Nordic eHealth 2016 –seminaarissa.

Varmaa on, että terveyspalvelut tulevat muuttumaan. Digitalisaatio ja erilaiset teknologiat mahdollistavat sen, että jatkossa asiakas on keskiössä päättämässä käyttämistään palveluista ja hoidoista sekä niiden laadusta. Tässä apuna tulevat olemaan henkilökohtaiset terveystietokannat. Niihin voimme omatoimisesti kerätä terveysdataa ja jakaa sitä edelleen haluamallemme taholle, tai vaikka teknologialle kuten keinoälylle, joka pystyy avustamaan omatoimisessa terveyden tarkkailussa ja toivottavasti myös nopeuttamaan ja parantamaan diagnosointia.

Ymmärrettävästi emme kuitenkaan halua, tai uskalla, antaa koko vastuuta ihmis(kunnan) terveydestä ja tulevaisuudesta koneiden valtaan. Hoidossa, tai etenkin hoivassa, myös inhimillisyys nousee keskiöön. Kuitenkin demografisista ja taloudellisista paineista johtuvien kiireiden keskellä inhimillisyys ja läheisyys voivat joskus unohtua. Teknologia ei väsy kuten ihmiset. Tosin keinoälykin turtuu, jos sille syötettävä tieto, oppi, on peräisin väsyneiltä ja rutiineihin kangistuneilta ammattilaisilta.

Tulevaisuudessa, eikä edes kovin kaukaisessa sellaisessa, tulee olemaan ihmisen läpiskannaukseen erikoistuneita ”bajamajoja”. Tuolloin ei enää tarvitse juosta monella eri vastaanotolla saadakseen itsestään kokonaisvaltaisemman terveystarkastuksen.Exercise Machine [Converted] Toisaalta keinoäly voi laskea henkilökohtaiseen potilastietokantaan kerääntyvien tietojen avulla reaaliaikaisesti riskejä sairastua eri sairauksiin, tai ohjeistaa parhaisiin hoitoihin. Mikä parasta, se voi vaikkapa ohjeistaa ennakkoon muuttamaan elintapoja siten, ettei kymmenien vuosien päässä olevat potentiaaliset sairaudet ikinä puhkea. Jotta pystymme kehittämään teknologiaa tälle tasolle, tulee meillä olla luotettavaa ja ajantasaista perustutkimusta. Näin pystymme kehittämään teknologiaa vastaamaan visioihin.

Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen, mitä tekevät lääkärit tulevaisuudessa. Tulemme varmasti jatkossa tarvitsemaan vahvan lääketieteellisen osaamisen ja ymmärryksen omaavia ammattilaisia, jotka tekevät myös tutkimusta. Koska evoluutio muokkaa jatkuvasti ihmisen fysiologiaa, pitää meidän olla valmiita koko ajan opettamaan älykkäillekin keinoälyille uutta. Fischerinkin visioiden mukaan kehittyneen teknologian analysoidessa uusinta tutkimustietoa oireista ja vaikuttavista hoitomenetelmistä, tulee diagnosointivastuu siirtymään entistä enemmän lääkäreiltä sairaanhoitajille, joiden tulee ymmärtää myös miten teknologia toimii. Lääkäreitä tarvitaan entistä enemmän teknologian tuotekehitykseen, jossa mielestäni keskeistä on tieteellinen tutkimus. Näin saamme valjastettua yhden ”ammattiryhmän” (tekniikan) lisää resurssipulassa olevien terveyspalveluiden tuottamiseen. Vähennämme samalla terveysalan ammattilaisten kiirettä sekä lisäämme hyvinvointia niin ammattilaisten kuin asiakkaidenkin keskuudessa.

Jos huomioimme terveysalan digitalisaatiossa ja teknologiakehityksessä sekä substanssiosaajat että teknologian tuomat mahdollisuudetkin, voimme luoda ihmisläheistä teknologiaa terveys- ja lääketieteeseen. Kuitenkin pystyäksemme tähän kaikkeen, tulee meidän uudistaa niin terveysalan käytännöntyötä kuin myös koulutusta. Avainasemassa on koulutuksen kehittäminen siten, että se huomioi entistä paremmin digitalisaation ja teknologian tuomat mahdollisuudet sekä luottaa moniammatilliseen osaamiseen terveyspalveluja uudistettaessa.

Nyt viikonloppuna meillä on upea mahdollisuus ottaa askel terveysalan tulevaisuuden eteen. Pääsemme Suomessa ainutlaatuisessa Future Hack -tapahtumassa käsittelemään lääketieteen ja terveystieteen aineistoja maailmalla tällä hetkellä puhutuimman keinoälyn (IBM Watson) avulla. Mikkelissä 22-24.4.2016 järjestettävä seminaari ja hackathon kokoavat yhteen toista sataa rautaista ammattilaista sekä opiskelijaa mm. lääketieteen, terveystieteen ja it-alalta. Terveysalan tulevaisuus alkaa nyt! Odotan innolla!

Anu Salpakoski
Tutkimuspäällikkö, Kestävän hyvinvoinnin strateginen kehittäminen (Terveyden edistäminen ja hyvinvointiteknologia)
(kuvat iStock)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s