Digiloo Digiley – digitalisaation kultaiset kengät?

Elämme Euroviisukilpailun finaaliviikkoa, jolloin perinteiseen tapaan aikaisempien vuosien voittajakappaleita soitetaan eri kanavilla. Viikonlopun automatkalla sattuikin korvaan 1980-luvun ruotsalaisen popyhtyeen, Herrey´sin veljesten, Digiloo Digiley euroviisukappale, jossa kerrotaan laulajan löytävän eräänä päivänä kultaiset kengät kadulta.

Kuva 4 Digitalisaatio

Tuon päivän jälkeen mikään ei ollut enää entisellään: kenkien avulla liikkuminen muuttui tanssiksi ja avasi pääsyn ”taikamaailmaan”. Tämän vuoksi hän toivoi meidän kaikkien muidenkin saavan sellaiset kengät. Löytyisiköhän tänä päivänä tuollaiset kultaiset kengät, jotka johdattaisivat meidät digitaalisuuden taikamaailmaan?

Tulemme jatkossa elämään merkittävästi erilaisessa maailmassa kuin tänään. Teknologinen kehitys on ollut nopeaa ja nykyään on jo mahdollista tuotteiden varustaminen sensoreilla, datan tallentaminen pienin kustannuksin ja tallennetun datan analysointi lähes reaaliajassa. Tämä ”digitaalisuus” tuo bisnekseen aivan uusia mahdollisuuksia. Viime vuosien haasteena on ollut se, että digitalisointia on usein ajateltu teknisenä investointina, kun todellisuudessa digitalisoinnilla tarkoitetaan yrityksen liiketoiminnan strategista muutosta.

Kuva 1 Digitaalisuus

Digitaalisuuden hyödyntäminen edellyttää johdon ja omistajien erityishuomiota ja sitoutumista nykyisen liiketoimintamallin arviointiin ja uudistamiseen. Nykytilakartoituksen jälkeen voidaan tavoitteeksi valita

  • liiketoiminnan tehostaminen
  • siirtyminen palveluliiketoimintaan
  • aivan uuden liiketoimintamallin luominen digitaalisuuden pohjalta

Me asiakkaat olemme entistä vaativampia. Parhaiten yritys menestyy tuntemalla asiakkaansa, tiedostamalla tuottamansa lisäarvon sekä ymmärtämällä oman asemansa arvoketjussa. Muutosten tulee näkyä myös työpaikoilla johtamisessa ja esimiestyössä.

Kuva 2 Digitaalisuus

Pienin askelin edistymme, toivottavasti kuitenkin jatkossa joustavin tanssiaskelin niillä kultaisilla kengillä. Digitalisaation hyödyntämistä ja johtamisen kehittämistä itäsuomalaisilla työpaikoilla pyritään edistämään 11.5.2016 Mikkelissä pidettävässä seminaarissa. Tilaisuus on Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteinen Työelämä 2020 -alueverkostojen tapahtuma, jonka tarkoituksena on vertaisoppiminen ja tiedon jakaminen tulevaisuuden työpaikkojen rakentamiseksi. (kuvat: Maija Korhonen, http://bit.ly/YYhQM)

Maija Korhonen

tutkimuspäällikkö, Sähköinen arkistointi ja digipalvelut, Mamk

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s