Elintarviketietoasetus voimaan – ravintosisältötietojen ja allergeenien ilmoittaminen herättävät kysymyksiä

Elintarvikkeiden turvallisuuden varmistaminen on vastuullisen toiminnan ulottuvuus, jonka ruokaa tuottavan tai ruokaa kuluttajalle tarjoavan yrityksen on erityisesti otettava huomioon. Asianmukaisen valmistus- ja säilytystavan lisäksi ratkaisevan tärkeää on, että ruoan valintaa ja ostopäätöstään tekevä kuluttaja saa ostohetkellä oikeaa ja riittävää tietoa joko pakkauksesta tai muulla tavalla. Uudella elintarviketietoasetuksella (EU 1169/2011) viranomaiset ovat pyrkineet määrittelemään ne vähimmäisvaatimukset, jotka kuluttajalle tulee antaa pidettäessä elintarvikkeita kaupan.

Elintarviketietoasetus ym

Lainsäätäjän tarkoitus on hyvä, mutta lopputulos on melkoinen pykäläviidakko, jonka tulkinta erityyppisille ruokaketjun toimijoille ja elintarvikkeille on haasteellista. Elintarviketietoasetus ja siihen liittyvät kansalliset asetukset ovat olleet voimassa jo puolitoista vuotta lukuun ottamatta määräyksiä pakkauksissa ilmoitettavista ravintosisältötiedoista, jolle on annettu siirtymäaikaa 13.12.2016 saakka. Se mitä asetukset tarkoittavat juuri oman yrityksen kohdalla herättää paljon kysymyksiä. Erityisen haasteellista vaikutusten selvittäminen on alan pienimpien yritysten kohdalla, joilla ei ole erityisiä henkilöresursseja perehtymään uusiin määräyksiin sekä niihin liittyviin poikkeuksiin ja viranomaistulkintoihin.

Infotilaisuuksissa nostetaan esille keskeisimmät muutostarpeet

Mikkelin ammattikorkeakoulun Vastuullisuudesta valttia –hanke on aloittanut tänä keväänä elintarviketietoasetusta koskevan infotilaisuuksien sarjan eteläsavolaisille elintarvikeyrityksille yhdessä kumppaniensa kanssa. Infotilaisuudet toteutetaan saman sisältöisinä eri puolilla maakuntaa. Ensimmäinen ammattikeittiöille suunnattu tilaisuus pidettiin 4.4. Löydön Kartanossa Ristiinassa yhdessä ammattikorkeakoulun PETRA-hankkeen kanssa. Sitä seurasivat infot elintarvikevalmistajille 26.4. Wehmaan kartanossa Juvalla ja 3.5. Kuus-Hukkalassa Rantasalmella, jotka toteutettiin Ekoneum ry:n Iltapala-yrittäjätilaisuuden  yhteydessä.

Kuus-Hukkala

Iltapala-yritystilaisuus Rantasalmen Kuus-Hukkalassa

Infotilaisuuksissa tuodaan esille asetuksen edellyttämät ydinasiat, jotka yritysten tulee huomioida pakkausmerkinnöissä ja muussa kuluttajalle annettavassa informaatiossa. Eniten keskustelua on syntynyt ravintosisältöilmoituksen pakollisuudesta sekä allergiaa ja intoleransseja aiheuttavien aineiden ilmoittamisesta eri yhteyksissä.

Kiertue jatkuu yhteistyössä Ekoneum ry:n kanssa usealla tilaisuudella syksyn kuluessa. Loppusyksystä järjestetään työpajoja, joissa päästään pureutumaan tarkemmin pakkausmerkintämääräyksiin ja erilaisiin sovellustilanteisiin.  Tilaisuuksista tiedotetaan hankkeen Facebook –ryhmässä https://www.facebook.com/groups/1188113651248275/.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s