Ruokamatkailun innoleirin antimia

Huhtikuussa kokoontui 23 aktiivista innoleiriläistä Puumalan Sahanlahteen työstämään ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle hankkeen ideakilpailun tuotoksia.

Leirillä sparraajan ja asiantuntijan roolissa oli mm. Reijo Honkonen, joka antoi erinomaisia vinkkejä brändäykseen, tarinankerrontaan sekä draamankaaren hyödyntämiseen matkailutuotteissa. Väkisin ei tuotteeseen tarvitse tarinaa liimata, jos se ei yksinkertaisesti siihen sovi. Valehteluun ei myöskään kannata sortua, värittäminen ei kuitenkaan ole kiellettyä. Tarinan myötä tuotteen ja palvelun aitous ei saa kärsiä.

WP_20160421_004

“Olipa kerran”

ProAgrialta Kirsi Mutka-Paintola antoi erinomaisia esimerkkejä maailmalta ruokamatkailusta. Kotiruokailun suosio “Eat with locals” on rantautunut Suomeenkin. Tässä voisi olla yrityksillä ja maaseudun tiloilla yksi mahdollisuus ottaa  uudenlainen ruokamatkailutuote haltuun?

Lisäksi Mika Tonder, Toimelias Oy:sta toi esille tuotteistamisen eli kaupallistamisen näkökulman. Hyvä matkailutuote seilaa “sinisellä merellä”, kohderyhmän odotukset sekä tuotteen sisältö kohtaavat ja yritykselle jää vielä eurojakin kirstun pohjalle. Matkailijat palavat halusta ostaa  juuri tämän matkapaketin. Aivan helpon asian edessä eivät leiriläiset siis olleet.

Alustusten jälkeen ryhmät jaettiin teemojen mukaisesti – ruoan valmistuksen, teemaruokailun sekä ruoan&hyvinvoinnin ryhmiin.

Tuotoksina syntyi muun muassa Leipää leipomaan – ruisleivän tarina-tuote. Tuotteeseen sisältyy aluksi lyhyt dokumentti ruisleivän historiasta 60-luvun tyyliin. Tuvan pöydälle on lajiteltu matkailijoille omat essut ja leivonta aitoon juureen tapahtuu emännän opastuksella. Paiston aikana (1h) vieraille tarjotaan tilakierrosta ja lopuksi maistellaan uunituoretta ruisleipää voin ja aidon kalasopan kera. Leivät matkailija saa mukaansa ja taikinajuurta voi myös ostaa halutessaan mukaan. Ohjelman kesto tässä tuotteessa 4 h. Vaikka tuotteen sisältö onkin samanlainen, siitä saa muokattua eri kohderyhmille omat versiot. Ruoka on ruokamatkailussa ykkössijalla, joillekin matkailijalla yhteisöllisyys ja yhdessäolo koetaan suurempana asiana kuin elämykset. Samalla konseptilla tehty tuote vaatii siis eri asioiden painottamista eri kohderyhmille.

WP_20160421_018

Ryhmä tuoteideoinnin kimpussa

 Henkilötarinaan liittyvä idea muokkautui “Elämän luukku – savottaperinteen tarinoita” -tuotteeksi. Punaisena lankana koko 4 tunnin ohjelman aikana kulkee savotan työntekijän päivä. Matkailijat saavat eväsreput, jossa mukana voipaperiin käärittyä muikkukukkoa ja lasipullossa pakuriteetä – villasukkiin sujautettuna. Metsätyön tehtävärastien jälkeen siirrytään perinneruokapöydän a´la  Kämppä ääreen, jossa tarjolla paikallisia – työmiehen- herkkuja.

Ryhmässä pohdittiin myös eri henkilöhahmoja Etelä-Savosta, joiden  ympärille tarinaruokailua voisi lähteä rakentamaan. Esille nousi myös koko Saimaan tunnettu hahmo “Nestori Miikkulainen”, jonka tarinaa olisi kiehtova kuulla lounaspöydän äärellä Saimaan saaristossa asiaan kuuluvan menun ääressä.

Leiriläiset pääsivät nauttimaan myös aitoa lähiruokaa avotulen ääressä. Paikalliset herkut kuten Puumalan lohi ja Roinilan tilan ylikypsä porsaankylki oli monelle leiriläiselle ensimmäinen eteläsavolainen ruokamatkailuelämys.

WP_20160421_014

Sahanlahden Jaana Kuivalainen kertoi avotulen ääressä päivällispöydän antimista

Selvää on, että matkailumme tarvitsee aidosti myyntiin esimerkiksi leivänleivonta,-ja hillontekokursseja matkailijoille. Monet matkailijat haluavat osallistua ruoanvalmistukseen, mutta tuotteiden täytyy olla napakasti suunniteltu sisällöltään, paketoitu,hinnoiteltu ja helposti ostettavissa. Hihat olisi siis käärittävä valmiiden matkapakettien tekoon jatkossakin.

Marjut Kasper, projektipäällikkö, Mamk

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle -hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan Maaseuturahastosta. Yhteistyökumppanina hankkeessa on ProAgria Etelä-Savo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s