Tutkimustiedosta ja teknologiasta uutuusarvoa hyvinvointimatkailuun

WP_20160602_14_13_35_Pro

Näissä maisemissa ja hellekelissä päivän ulkoiluosuus maistui.

LUOTUO –hanke järjesti Savonlinnassa 2.6. koulutuspäivän teemalla luonnon hyvinvointivaikutukset ja hyvinvointiteknologia. Aiheeseen pureuduttiin vahvasti hyvinvointimatkailun näkökulmasta. Asiantuntijoiden esityksissä ja käydyissä keskusteluissa pohdittiin sitä, kuinka soveltaa uutta tutkimustietoa ja teknologiaa hyvinvointimatkailun palveluissa.

Osallistujapalautteen perusteella päivä laittoi ajatukset liikkeelle ja uusia ideoita syntyi. Toivottavasti ajatukset jalostuvat ajan myötä uusiksi matkailupalveluiksi.

Päivän avasi LUOTUO-hankkeen projektipäällikkö Viljo Kuuluvainen visioimalla sitä, mitä luonnon hyvinvointivaikutusten ja teknologian soveltaminen matkailupalveluissa voisi tarkoittaa. Aivan visioinnin tasolle ei tarvinnut jäädä, sillä LUOTUO-hankkeessa näistä mahdollisuuksista ja haasteista on jo saatu konkreettisia kokemuksia. Tutkimustietoa hyödyntämällä voi esimerkiksi vahvistaa oman yrityksen asiantuntijakuvaa ja korostaa oman palvelun hyötyjä asiakkaalle. Teknologia taas voi toimia mukavana lisämausteena palveluissa – kunhan sen rooli on tarkkaan mietitty.

Mamk_2_6_2016_Viljo Kuuluvainen

Seuraavassa poimintoja päivän puhujilta sekä esitysmateriaalit:

Sisäisen motivaation ruokkiminen luontokokemuksilla – Kati Vähäsarja

Kati Vähäsarja (LitM) on luonnon hyvinvointivaikutuksiin perehtynyt tutkija. Hänellä on lisäksi vahva tuntuma luonnon hyödyntämiseen käytännön terveyden edistämisessä. Vähäsarja nosti esityksessään yleisten luonnon hyvinvointivaikutusten ohella esille sen, miten ihmisiä voitaisiin paremmin motivoida luontoon liikkumaan ja oleilemaan. Pelkkä tiedon levittäminen ei usein johda toimiin vaan tarvitaan sisäistä motivaatiota. Luonto tukee ihmisen sisäistä motivaatiota muun muassa tarjoamalla mahdollisuuden onnistumisen kokemuksiin sekä vapauden liikkua omilla ehdoilla.

Vahasarja Mamk 20160602

 

WP_20160602_13_53_24_Pro

Kuinka arvokkaiksi (€) kansallispuistokäynnin hyvinvointivaikutukset koetaan keskimäärin? – Oikea vastaus on 208 € (lähde: Metsähallitus)

Luonnon hyvinvointivaikutukset ja hyvinvointiteknologian mahdollisuudet – Helka Sarén

LUOTUO-hankkeessa terveysalan asiantuntijana toimiva Helka Sarén (Mamk) esitteli puettavan teknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin mittaamisessa. Mahdollisuudet ovat moninaiset aina unen laadusta ja palautumisesta verenpaineeseen ja mielialaan. LUOTUO-hankkeessa toteutettujen palvelutestausten esimerkein Sarén avasi teknologian tuomaa lisäarvoa asiakkaalle. Mittaaminen tekee abstraktit asiat näkyviksi ja saa ihmiset huomaamaan konkreettisesti luonnon vaikutukset hyvinvointiinsa.

Helka Sarén_020616

WP_20160602_14_11_07_Pro

Luontoympäristö on mainio paikka tasapainon kehittämiseen. Tässä harjoitellaan Helka Sarénin (vas.) opastamana.

Metsämieli-menetelmä – Anni Narsakka

Psykologi Anni Narsakka on Metsämieli-menetelmän koulutettu ohjaaja. Menetelmässä tutkitut luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset yhdistyvät mielentaitoharjoituksiin. Metsämielen kehittäjä Sirpa Arvonen on julkaissut aiheesta kaksi kirjaa, joista löytyy lukuisia käytännön harjoitteita luonnossa toteutettaviksi. Päivän osallistujat pääsivät myös testaamaan Metsämieli-harjoitteita Saimaan järvimaisemassa. Harjoitteissa oleellista oli pysähtyminen luonnon ääreen ja omien ajatusten pariin. Yksinkertaisia asioita, jotka kuitenkin monelta unohtuvat arjen pyörityksessä.

Metsämieli_Anni Narsakka_02062016.pptx

WP_20160602_13_51_16_Pro

Niina Venho (vas.) ja Kati Vähäsarja tutkivat Moodmetric-älysormuksen näyttämiä lukemia metsässä.

Moodmetric-älysormus – Niina Venho

Suomi tunnetaan maailmalla puhtaan luonnon ohella hyvinvointiteknologian edelläkävijänä. Näitä asioita yhdistämällä voi löytyä myös hyvinvointimatkailuun uusia avauksia. Tuoreimpia suomalaisia innovaatioita on Moodmetric-älysormus, josta yrityksen toimitusjohtaja Niina Venho kertoi tarkemmin. Se mittaa mielialan vaihteluja ja laitteeseen linkittyvä sovellus antaa arvoja välillä 0-100. Tulos perustuu ihon sähkönjohtavuuden mittaamiseen. Osallistujilla oli mahdollisuus testata sormuksia ja ne herättivät erittäin paljon mielenkiintoa. Moodmetric tuntuukin olevan laite, joka sopii erityisen hyvin matkailun palveluissa testattavaksi.

 

Moodmetric_NiinaVenho_MAMK_02062016

CityNomadi-mobiiliopastus – Nadja Osipova

Matkailun palvelut siirtyvät vauhdilla mobiiliin, ja opastuspalvelut kulkevat virran mukana. CityNomadi-yrityksen Nadja Osipova esitteli heidän kehittämän sovelluksen mahdollisuuksia matkailuliiketoiminnassa. Valmiin sovelluksen pohjalle on helppo rakentaa erilaisia reittiopastuksia. Opastuksen toimivuutta pääsimme testaamaan kulkemalla läheiseen Sulosaareen rakennetun mobiilireitin. Reittiin voi rakentaa eri teemojen mukaan kysymyksiä, ja tällä kertaa kysymykset koskivat tietenkin luonnon hyvinvointivaikutuksia. Mobiiliopastuksen etuna on se, että luontoon ei tarvitse rakentaa erikseen huoltoa vaativia ja ilkivallalle alttiita opasteita. Lisäksi älypuhelin löytyy nykyään kaikkien taskuista. Toisaalta puhelimen ruudun tuijottelu vie väkisinkin huomiota luontoelämykseltä.

Citynomadi_WellNomadi_Nadja_020616

WP_20160602_14_15_47_Pro

 

teksti ja kuvat: Viljo Kuuluvainen, projektipäällikkö, Mamk

 

LUOTUO-hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s