Mistä saa lähiruokaa ?

Vapaa-ajan asukkaiden Liitto ry VAAL on valtakunnallinen loma-asukkaiden-edunvalvonta ja etujärjestö, johon kuuluu muun muassa paikallisia vapaa-ajan asukas-yhdistyksiä. Mikkelissä 16.6. Mikkelin seudun vapaa-ajan asukkaat ry kokoontuivat seminaariin, jonka teemana oli Lähiruoka ja sen saatavuus.

Vapaa-ajan asukkaat saivat myös hyvän infopaketin siitä mitä eroa on lähi – ja luomuruoalla. Yhtenäistä määritelmää lähiruoasta ei ole vielä olemassa. Suomessa määrittelyä hankaloittavat myös pitkät välimatkat. Lähiruoan merkitys maakunnalle on kuitenkin suuri, sillä työn ja toimeentulon edistämisen lisäksi asiakkaat saavat vaihtoehtoja elintarvikevalintoihin. Lähiruoka antaa lisäarvoa kaupan ja ammattikeittiöiden valikoimiin sekä matkailulle.

Seminaarissa Tki-asiantuntija Pekka Turkki Mamkista esitteli tutkimustuloksia mökkiläisten ruokaostotottumuksista. Mielikuva lähiruoasta on vapaa-ajanasukkaiden silmissä positiivinen. Lähiruoan ostaminen mökillä koettiin tärkeäksi, mutta ongelmia oli lähiruoan saatavuudessa.

Pekka

Tutkimustiedon esittelyä vapaa-ajan asukkaiden ostotavoista. Tuloksista  tulossa syksyn aikana e-julkaisu

Seminaarissa Maa-ja kotitalousnaisten esityksessä todettiin, että lähiruoan markkinointi on kovin hajallaan. Käytännössä lähiruokaa tarjoavat yritykset ovat löydettävissä eri internetin hakupalvelujen, lähiruokaoppaiden, ruokatapahtumien, kesäkauppojen samoin kuin yritysten omien verkkosivujen ja tilamyymälöiden kautta. Uusimpana toimijana Etelä-Savoon ovat tulleet nk. REKO (Rejäl Konsumption)-ruokapiirit, joissa asiakkaat tilaavat ruokaa suoraan tuottajilta Facebookin kautta. Piirejä on perustettu kevään aikana Mikkeliin, Juvalle, Mäntyharjulle, Pertunmaalle sekä Savonlinnaan.

Seminaarissa pohdittiin muun muassa mobiilisovelluksen käyttöönottoa, jossa lähiruokapaikat olisivat koottu ja aktiivisesti päivitettynä. Tämä olisi uusi mahdollisuus kuluttajalle löytää helposti suoramyyntitilat alueelta, niiden aukioloajat ja sen hetkiset tarjottavat tuotteet -vaikkapa automatkalla mökille.

Ruokalista

Lopuksi sukellettiin vielä ruokamatkailun maailmaan. Lyhyt nojatuolimatka Etelä-Savon ruokamatkailukohteisiin kertoi, että maakuntaan kuuluu hyvää ruokamatkailun osalta. Etelä-Savossa on tarjolla upeita ja maittavia matkailukohteita. Uusia kohteita ja tuotteita syntyy ja mikä parasta – lähiruoka kulkee tiiviisti mukana maakunnan matkailussa. Mikkelin alueen mökkiläisillä on mitä erinomaisin mahdollisuus tehdä  päiväretkiä kesävieraiden kanssa lähiruokahengessä.

Marjut Kasper, projektipäällikkö, Mamk

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s