Hyvinvointiloma mökillä palauttaa – todistetusti

DSCF4104

Mökkeily luonnon äärellä on tunnetusti suomalaisten tapa palautua arjen rasituksista. Rauhoittumista hiljaisen luonnon keskellä hakee myös moni tänne suuntaavaa ulkomainen hyvinvointimatkailija. Mutta mitä kertovat hyvinvointiteknologian uutuudet mökkeilyn hyvinvointivaikutuksista?

Parhaiten asia selviää testaamalla. Toteutin omakohtaisen testin, jossa ripustin ylleni useampia mittareita pidennetyn mökkiviikonlopun ajaksi. Suuntasin kohti Punkaharjua ja Pihlajaveden rantoja mukanani kolme laitetta: Firstbeat-hyvinvointianalyysi, Öura-älysormus ja Beddit-unen laadun mittari.

Tämä laitekolmikko kertoo hyvinvoinnista lähestulkoon kaiken, mitä tällä hetkellä kuluttajille tarjolla olevat laitteet voivat kertoa. Samalla tarjoutui mahdollisuus vertailla eri laitteiden tuottamaa dataa keskenään.

Minilomani Punkaharjulla mukaili pitkälti sitä luonnollisen hyvinvointimatkailun kaavaa, jolla Suomi pyrkii erottautumaan kansainvälisillä matkailumarkkinoilla. Viikonloppuun mahtui kevyttä aktiviteettia luonnossa, kuten patikointia ja pyöräilyä, rentoutumista mökillä järven rannalla, saunomista ja uimista.

Mitä mittaukset kertoivat?

Firstbeat-hyvinvointianalyysin tulokset olivat yksiselitteiset: voimavarat kasvoivat päivä päivältä. Unen laatu oli jakson aikana erityisen hyvää ja palauduin erinomaisesti unen aikana. Päiväsaikaan mahtui palautumisjaksoja, joskin myös stressireaktioita. Stressireaktiot tarkoittavat vireystilan nousua elimistössä ja ne voivat olla niin myönteisiä kuin kielteisiä. Lisäksi hyvinvointianalyysi rekisteröi jakson liikuntasuoritukset kuntoa ylläpitäviksi.

Hyvinvointianalyysi Viljo Kuuluvainen 22 06 2016_

Firstbeat-analyysin mukaan voimavarat kasvoivat päivä päivältä testin aikana.

Hyvinvointianalyysi Viljo Kuuluvainen 22 06 2016_...

Stressin ja palautumisen suhteen tulokset liikkuivat testin ajan vihreällä alueella.

Öura-älysormus kertoo käyttäjälleen indeksin kolmesta muuttujasta asteikolla 0-100: unen laatu, aktiivisuus sekä valmiustila. Sormus mittaa muun muassa sykettä, liikettä, hikoilua ja kehon lämpötilaa. Mittaustulokseni testiajanjaksolta antoivat vahvoja viitteitä palauttavasta hyvinvointilomasta. Esimerkiksi unen laadun ”Sleep Score” vaihteli välillä 82-89 ja valmiustilan indeksi heilui samoissa lukemissa välillä 82-89.

Yksi Öuran vahvuus on se, että sovellus avaa sanallisesti indeksien taustoja ja eri tekijöiden merkitystä hyvinvoinnille. Aktiivisuusmittauksen tulokset eivät olleet kattavia, sillä sormus ei ollut käytössä aivan koko testiajanjaksoa. Lisäksi aktiviteetit olivat pitkälti pyöräilyä, jota sormus ei kunnolla rekisteröi.

image5.png

image2.png

Öura-sovellus kertoo indeksit unen laadusta, aktiivisuudesta ja valmiustilasta.

Beddit-laite ja siihen kytkeytyvä sovellus kertovat monipuolista tietoa unen laadusta. Laite mittaa mm. sykettä, liikettä ja hikoilua. Beddit täräytti minulle testijaksolta tauluun ”Sleep Score”-lukemia väliltä 76-100 (asteikko 0-100). Unen laatu oli siten hyvällä tasolla ja palautumista tapahtui. Huomionarvoista on, että lukemat paranivat parin ensimmäisen nukutun yön jälkeen. Myös Beddit taustoittaa lukuja mielenkiintoisilla vinkeillä ja faktoilla unesta.

 

image4.png

image3.png

Beddit-sovelluksen mukaan unitulokset testin aikana olivat joko hyviä (yli 75) tai erinomaisia (=100).

Öuran ja Bedditin antamissa Sleep Score-lukemissa on havaittavissa jonkin verran eroja keskenään. Luvut liikkuvat kuitenkin yökohtaisesti vertailtuna samassa suuruusluokassa. Firstbeat-mittauksen lukemat unijaksojen pituuksista ja palautumisen määrästä tukevat näitä tuloksia. Eri laitteiden tulokset eivät toki ole suoraan vertailukelpoisia, sillä niiden laskentatavoissa on eroja.

Sleep Score -vertailu

 

1.       yö

2.       yö

3.       yö

4.       yö

Beddit

78

76

100

93

Öura

84

89

87

82

Mitä testistä opittiin?

Tämän kokeilun perusteella hyvinvointiloma mökillä luonnon keskellä kartutti voimavaroja ja palautti arjen rasituksista. Jokaisen testatun mittarin kertomat tulokset olivat voittopuolisesti myönteisiä. Hyvinvointiloman titteli on siten mittausten perusteella ansaittu.

Tulokset eivät pitäneet sisällään suuria yllätyksiä vaan olivat pitkälti odotusteni ja omien tuntemusteni mukaiset. Luontoympäristöllä on nimittäin tutkitusti lukuisia hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Muun muassa unen laadun parantuminen sekä stressistä palautuminen kuuluvat näihin.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokeilu, jota jokainen voi soveltaa omilla älylaitteillaan. Tästä yksittäisestä kokeilusta ei tietenkään voida tehdä laajempia yleistyksiä. On myös vaikeaa vedenpitävästi sanoa, mikä tekijä vaikutti mihinkin mittaustulokseen. Esimerkiksi luontoympäristön vaikutuksia mittaustuloksiin on haastavaa eritellä. Henkilökohtainen kokemus kuitenkin vahvistaa luonnon merkityksen tulosten takana.

Jatkossa olisi mielenkiintoista tehdä samankaltaisia mittauksia suuremmilla ryhmillä. Tällöin vertailuaineistoa voisi kerätä samoilta henkilöiltä pidemmältä ajanjaksolta, johon sisältyisi myös työviikkoja. Lisäksi tulosten luotettavuuden varmistamiseksi mukaan tarvitaan ehdottomasti verrokkiryhmä.

Lisätietoa Firsbeatista: https://www.firstbeat.com/en/wellness-services/wellness-professionals/

Lisätietoa Öurasta: https://ouraring.com/, https://support.ouraring.com/support/home

Lisätietoa Bedditistä: http://www.beddit.com/sleeptracker/?nabe=6005962488414208:1,6435457070530560:1

Viljo Kuuluvainen, projektipäällikkö, Mamk

 

LUOTUO-hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s