Älyä ja tekoälyä tulevaisuuden autoon

 

kuva 1Äly ja tekoäly tulevaisuuden autossa

Meille kaikille on jo tuttua se, että autoista on tullut älykkäämpiä ja automatisoidumpia ja pidemmälle tulevaisuuteen katsottuna autot kulkevat ilman kuljettajaa. Sitä ennen autot todennäköisesti kykenevät uusien järjestelmien avulla skannaamaan kohti kävelevän henkilön ja tunnistamaan kuljettajansa kasvoskannauksen avulla ja edelleen mikäli kuljettajalla olisi esimerkiksi laukku tai muuta tavaraa kädessään, aukeaisi auton takakontti automaattisesti. Autot myös voivat varoittaa ajoreitillä olevan tieosuuden olevan tukossa ja tarjota vaihtoehtoista reittiä tai löytää vapaan parkkipaikan esimerkiksi ostoskeskuksesta tai lentokentältä ja parkkeerata itse itsensä.

Edellä mainitut asiat ovat kaikki tervetulleita, mukavia, arkipäivää helpottavia autolta toivottaviakin lisäominaisuuksia. Japanissa ollaan kuitenkin menossa kehittämisessä pari askelta pidemmälle. Honda ja tietotekniikkayhtiö Softbank kehittävät yhteistyössä tekoälyä, joka tulevaisuudessa ei pelkästään ohjaa autoa vaan osallistuu myös kyytiläisen elämään. Hondan tulevaisuuden autot varustetaan ”tunnemoottorilla”, jonka avulla auto tunnistaa kuljettajan tai kyydissä olevan mielialan ja kykenee keskustelemaan kuljettajan tai matkustajan kanssa. Tekoälyä hyödyntäen auto kykenee neuvomaan esimerkiksi sään mukaisen vaatevalinnan tekemisessä tai kuuntelemaan omistajansa rakkausasioita tai sydänsuruja.

Aika mielenkiintoista, eikö totta? Suomen kaltaisessa harvaanasutussa maassa oman auton käyttöprosentti tullee pysymään korkeana pitkään ja siinä mielessä tällaisella tunnemoottorilla voisi olla paljonkin merkitystä meille suomalaisille. Mielensäpahoittajakansana aiheesta jos toisestakin pahoitamme mielemme. Voisiko tällainen tunteva auto olla ratkaisu myös tunteiden käsittelyyn? Summa summarum: tulevaisuuden automme olisi hyvä kuuntelija, osaisi neuvoa ja vielä kuljettaisi paikasta toiseen.

Lähde: National Multimedia, Tekniikka & talous 07/2016. Kuva: newatlas.com EPFL/j. Caillet

 

Maija Korhonen

tutkimuspäällikkö, Sähköinen arkistointi ja digipalvelut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s