Vastuullisuusviesti polki Mikkeliin

Vastuullisuusviesti on Savon ammatti- ja aikuisopiston EkoCentria-yksikön vetämä hanke, jossa sanomaa lähi- ja luomuruoasta ja vastuullisesta ruoantuotannosta levitettiin polkupyöräilemällä maakuntiin. Pyöräilyreitti alkoi Varkaudesta ja jatkui Joroisten, Mikkelin, Heinolan ja Lahden kautta Hyvinkäälle. Etelä-Savon puolella etapit olivat tiistaina 6.9. Juva, Tertin kartano ja Graanin liikekeskus sekä keskiviikkona 7.9. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Otava Food Factory.

vastuullisuusviesti_logo

Pyöräilijöiden tullessa Graanin liikekeskukseen järjestelyt ja ohjelma siellä hoidettiin Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle– ja Etelä-Savon ruokaviesti hankkeen puitteissa. K-Citymarketin ja Prisman kauppiaiden edustajat ottivat viestintuojat vastaan ja joutuivat myöhemmin vastaamaan Taina Harmoisen (Mamk) laatimiin kiperiin kysymyksiin siitä, miten kauppa ottaa toiminnassaan huomioon “vastuullisuuden seitsemän ulottuvuutta”. Osoittautui, että sekä K- että S-ryhmä tunnistaneet vastuunsa ruokaketjussa, mm. kummallakin on runsaasti lähi ja luomutuotteita valikoimissaan.

Samassa tilaisuudessa myös Pekka Turkki (Mamk) kertoi tuoreita tuloksia tutkimuksesta, jossa kartoitettiin eteläsavolaisten vapaa-ajan asukkaiden suhtautumista lähiruokaan ja ruoan ostamiseen. Vapaa-ajan asukkaat käyttävät lähiruokaa entistä enemmän ja kokevat tärkeäksi sen saatavuuden mökkipaikkakunnalla. Lähiruoan laadusta oli erittäin positiivinen mielikuva. Enemmänkin lähiruokaa ostettaisiin, jos tiedettäisiin mistä sitä on helposti saatavana. Verkkokaupasta mökkiläiset eivät halua lähiruokaansa hankkia. Tämän tutkimuksen tuloksista on mahdollisuus kuulla tarkemmin 19.10. Mikkelin ammattikorkeakoulussa järjestettävässä Ruokamatkailuideoita Saimaan seudulle –hankkeen loppuseminaarissa tai lukea samoihin aikoihin julkaistavasta nettijulkaisusta.

wp_20160906_17_23_32_rich

Mikkelin K-Citymarketin ja Prisman edustajat Tainan tentissä

Itä-Suomen AVI:n ylijohtaja Elli Aaltonen tuotiin traktorikyydillä lähettämään ruokaviestin viejät edelleen matkaan Mikkelistä. Lähtötilaisuudessa Ruralia-instituutissa MTK:n Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio esitteli teesit, jotka tuottajanäkökulmasta erityisesti julkisia ruokahankintoja päättävien ja toteuttajien tulisi ottaa huomioon. Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen keroi lähiaikoina tapahtuneesta luomutarjonnan positiivisesta kehitystä maakunnassa ja syys- ja lokakuun vaihteen suuresta Maista luomu -tapahtumasta. Projektipäällikkö Taina Harmoinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta kertoi kokemuksista Viesti oikein luomusta -hankkeesta. 

Erityisen mielenkiintoista kuultavaa oli palvelujohtaja Mia Hassisen esitys Mikkelin kaupungin ruokahankintojen vastuullisuudesta. Paikallisten yritysten mahdollisuudet saada tietoa kilpailutuksista ja menestyä niissä huomioidaan monin tavoin. Hankinnan valmistelussa otetaan huomioon hankinnan yritys ja ympäristövaikutukset, aluetaloudellinen merkitys ja innovaatiopotentiaali. Kilpailutuksia ei toteuteta liian suurina kokonaisuuksina ja vältetään sellaisia kriteerejä, jotka estäisivät alueen yrityksiä osallistumasta kilpailutukseen. Mikkelin kaupunki osti vuonna 2015 paikallisia tuotteita 524 000 eurolla, mikä vastaa 21% elintarvikkeisiin käytetyistä menoista. Kaikille kaupungin ruokapalvelujen asiakkaille on tarjolla säännöllisesti suomalaisia luomutuotteita.

wp_20160907_10_06_49_rich

Ylijohtaja Elli Aaltonen lähetti vastuullisuusviestin matkaan Mikkelistä

 

 

Pekka Turkki

Projektipäällikkö, Vastuullisuudesta valttia -hanke

Katso: http://www.mamk.fi/valtti

Liity Facebook -ryhmään: https://www.facebook.com/groups/1188113651248275/?fref=ts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s