Joutilaille nuorille (miehille) suuntaa Ohjaamosta

Ylen A-studio: Talk tarttui torstaina 29.9.2016 tärkeään aiheeseen: miksi niin moni nuori mies on joutilas? Aihetta olivat pohtimassa kansanedustajat Susanna Koski ja Lauri Ihalainen, tukityöllistetty Kosma Sahlman ja yrittäjä Sirpa Kilpeläinen juontajana Jan Anderssonin johdolla. Aktiiviseen twitter-keskusteluun voit palata tunnisteella #yleastudio.

Miltä näyttää Etelä-Savossa?

Nuorten työttömyys Etelä-Savossa on korkeaa. Maaseutumaisilla alueilla työtä on tarjolla vähän, mutta nuoret eivät ole valmiita muuttamaan kotipaikkakunnalta kaupunkikeskuksiin tai oman maakunnan ulkopuolelle. Etelä-Savon työllisyyskatsauksen mukaan elokuussa 2016 maakunnassa oli 1 286 alle 25-vuotiasta työtöntä, joista 59 % on miehiä.

Alueellisella ja paikallisella palvelujärjestelmällä on erityisen keskeinen rooli nuorten syrjäytymiskehityksen katkaisemisessa. Erityisesti maaseutumaisissa pienissä kunnissa, mutta myös maakuntakeskus Mikkelissä nuoret ovat tyytymättömiä tukipalveluiden saatavuuteen ja riittävyyteen. Mikä neuvoksi?

duuni

Ohjauksesta ja työpajoilta potkua uraputkeen

Opinto-ohjauksen rooli nuoren työelämätaitojen ja osaamisen kartoittajana ja lisääjänä on merkittävä. Opinto-ohjauksen rinnalle tulisi tuoda myös lukioihin vahvemmin uraohjausta. TET-jaksojen ulottamisesta lukioon keskusteltiin ohjelman aikana paljon – kaikilla toisen asteen opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus tutustua työelämään konkreettisesti. Toisellakin asteella käytössä olevat yrittäjyyskurssit ovat hyvä lisä. Nuorten osaaminen täytyy saada näkyviin heille itselleen ja tulevaisuuden työnantajille.

Ohjelman aikana keskusteltiin paljon nuorten työpajojen roolista, jota korosti erityisesti kansanedustaja Ihalainen. Työpajoilla nuoret saavat käytännön työkokemusta ja muita työelämässä tarvittavia taitoja. Työpajat ovat nuorten keskuudessa pidettyjä ja eteenpäin auttavia yhteisöjä.

Nuorten työpajat ovat hyvä tapa hankkia työkokemusta ja jopa suorittaa tutkinto. Niiden tarjonta on kuitenkin suppeaa; kaikkia nuoria eivät tekstiilikäsityöt tai puu- ja metallityöt kiinnosta. Työpajoille kaivataan monipuolisuutta ja mahdollisuuksia testata eri alojen työtehtäviä. Digitaalisuutta, mediaa tai kulttuuria kuitenkin löytyy valitettavan harvalta työpajalta – varsinkin pienissä kunnissa.

Ohjaamot suunnannäyttäjinä

Nuorten palvelujärjestelmä on tällä hetkellä pirstaleinen. Kansanedustaja Ihalainen ehdotti selkeää mallia, jossa kunnilla olisi nuorista kokonaisvastuu ja rahoitus palveluiden tuottamiseen tulisi valtiolta. Idea on ehdottoman kannatettava, kunhan kuntatoimijoille taataan riittävät resurssit. Ilman rahaa ei pitkälle pötkitä, vaikka toimijoiden tahtotila olisi kuinka kova ja työntekijä nuoren puolella.

Montaa minuuttia ei ehtinyt ohjelmaa kulua, kun jo ensimmäisen kerran mainittiin taikasana Ohjaamo. Ohjaamot ovatkin erinomainen työkalu kunnille nuorten palveluiden kokonaisvaltaiseen tuottamiseen. Ohjaamosta nuori voi saada apua opintoalan valintaan tai työhakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen. Monien Ohjaamojen kautta saa myös oikeita töitä, kuten yrittäjä Sirpa Kilpeläisen esimerkki Lahden Ohjaamossa tehtävästä yritysyhteistyöstä osoitti.

Niille nuorille, joita joutilaisuus ei juuri sillä hetkellä haittaa, Ohjaamot tarjoavat monenlaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia kuten ryhmätoimintaa, harrastuksia ja muita vapaa-ajan tapahtumia. Joutilaisuus voi olla hyvästä, kunhan siitä ei tule pysyvä tila.

polkupyora

Sonja Miettinen
projektipäällikkö

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ohjaamojen tuki -hanke on alkanut 1.6.2015 ja se päättyy 31.5.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s