Matkalla tulevaisuuteen & Paluu tulevaisuuteen!

Ohjaamojen tuki -hanke on toteuttanut yhdessä Puumalan kunnan ja Mikkelin Olkkarin kanssa kaksiosaisen teemapäiväkokonaisuuden kevään 2016 9lk oppilaille. Ajatus lähti liikkeelle siitä tosiasiasta että lähes kaikkien peruskoulunsa päättävien nuorten on muutettava pois paikkakunnalta halutessaan opiskelemaan toisen asteen opintoja. Puumalassa ei ole ammattikoulua eikä lukiota.

 
Kantavana teemana kokonaisuudessa toimi ”itsenäistyminen ja oman elämän hallinta”, joka jakautui ensimmäisen tapaamisen osalta karkeasti osakokonaisuuksiin; Talous & asuminen, Olkkarin toiminnan esittely, Oppilashuollon toiminnan esittely, Harrastusmahdollisuudet uudella paikkakunnalla, Etsivä nuorisotyö Puumalassa ja oman Elämänkartan toteuttaminen.

 
Edellä kuvattu ensimmäinen, ja nimeltään ”Matkalla tulevaisuuteen” -tapaaminen järjestettiin huhtikuussa, jolloin 9lk oppilaat vielä olivat tavoitettavissa omasta kunnasta. Kaikki 12 osallistuivat, jolloin kukaan ei jäänyt paitsi tarjonnasta. Erityisen Ohjaamo – esittely pyydettiin mukaan Olkkarista, koska suurin osa nuorista oli jo hakeutunut Mikkeliin opiskelemaan.

pasi_valistamassa

Kuva1: Asumisen tietoa Pasilta nuorille

Talouteen ja asumiseen liittyvän osion toteuttivat vielä itsekin nuoret Leevi ja Pasi, joista Leevi on edelleen opiskelijana ja Pasi vasta valmistunut nuoriso-ohjaaja. Moni nuori tuntui saaneen erityisesti tähän teemaan liittyen paljon uusia ajatuksia, ja lisäksi Olkkarin tarjonnan tutuksi tulemisen kuvattiin madaltavan kynnystä lähteä vierailemaan Ohjaamossa tarpeen tullen. Tapaamisen lopussa jokainen osallistuja loi itselle askarrellen elämänkartan, jossa määriteltiin tulevaisuuden unelmaa kotoa pois muuttamisen jälkeen. Näihin luvattiin palata tapaamiskokonaisuuden toisessa osassa – ”Paluu tulevaisuuteen!” – tapahtumassa.

Lopulta koitti syyskuinen perjantai-ilta, jolloin samat nuoret kutsuttiin takaisin Puumalaan keskustelemaan siitä miten omilleen muuttaminen on sujunut. Toiseen tapaamiseen tuli mukaan neljä nuorta, joiden kanssa oli ilo palata takaisin kevään teemoihin. Muutto toiselle paikkakunnalle oli toteutunut odotusten mukaisesti, ja huomioitavaa on myös se että kaikki paikkakunnan nuoret olivat päässeet opiskelemaan ensisijaiseen toiveoppilaitokseensa.

Paluu tulevaisuuteen! – tilaisuuden ohjelmaan kuului keskustelun lisäksi pizzaa ja pullaa, sekä pieni liikunnallinen ryhmätehtävä. Aivan lopuksi palasimme elämänkarttatehtävän äärelle, ja iloksemme saivat kaikki todeta tulevaisuuden ajatusten olleen melko realistisia.

elamankartat

Kuva2: Elämänkartat ja pullaa

 
Kysyttäessä kahden tilaisuuden kokonaisuuden onnistumisesta, paikalla olleet nuoret kehuivat sen tärkeyttä. Ehkä tästä mallista tulee Puumalaan perinne, ja ehkä joku toinenkin samankaltainen kunta lähtee kokeilemaan nuorten ajatusmatkaa kohti tulevaisuutta.

Heikki Kantonen

TKI-asiantuntija

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ohjaamojen tuki -hanke on alkanut 1.6.2015 ja se päättyy 31.5.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s