Juistin saari hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä – kuinka he sen tekevät?

VÄHIMAT -hankkeen toisen benchmarkkausmatkan kohde oli  Saksassa Pohjanmeren rannalla sijaitseva Juistin saari. Siellä  kunnanvaltuusto on tehnyt vuonna 2010 päätöksen, että saaresta tulee hiilineutraali vuoteen 20130 mennessä.  Jo pitkään jatkunut työ ympäristövastuullisuuden lisäämiseksi on vuodesta 2011 kiteytetty Klimainsel Juist -iskulauseeksi.

Elo-syyskuussa toteutetun benchmarkkauksen tavoitteena oli selvittää, mitä saarella on tehty ja aiotaan tehdä hiilineutraalisuuden toteutamiseksi, mitkä tahot ovat olleet avainasemassa muutoksessa ja mitä työ on niiltä vaatinut.

 

img_3007ranta-pien

 

Huoli ilmastonmuutoksesta koskettaa Juistia erityisen paljon, sillä matalana hiekkadyyninä se on altis myrskyille ja merenpinnan nousulle. Se on myös täysin riippuvainen puhtaasta ympäristöstä ja matkailusta – muuta elinekeinoa ei saaren 1700 asukkaalla ole.

Hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi saaren kasvihuonekaasupäästöt on laskettu ja laadittu Klimainsel Juist -konsepti. Se perustuu  Saksan liittotasavallassa kansallisesti käyttöön otetutun energiamurroksen (Energiwende) tavoitteisiin. Energiamurros toteutuu  “kolmannen teollisen vallankumouksen” kautta. Sen  osa-alueita ovat uusiutuva energia, rakentaminen, älykäs sähköverkko, energian talteenotto ja varastointi sekä liikenne.

Näkyvin käytännön toimenpide on ollut yksityisautoilun kieltäminen saarella.  Sillä on iso vaikutus rauhalliseen tunnelmaan ja mielikuvaan puhtaasta ilmasta ja terveellisyydestä. Niiden vuoksi kanta-asiakkaat – joita on matkailijoista noin 60 % – palaavat saarelle vuodesta toiseen.

 

img_2998rannassa1

 

Muita käytännön toimenpiteitä ovat mm. aurinkoenergian käyttö uima-altaiden lämmityksessä ja jätelietteen kuivatuksessa, rakennusten lämpöeristyksen parantaminenen ja yhdistetyn  maakaasulla toimiva lämmön- ja sähköntuotannon käyttöönotto  yrityksissä,  kasvisruokapäivä “Veggietag” torstaisin ja jätteiden lajittelun ja kierrätyksen tehostaminen. Pyöriä on saatavilla joka paikassa ja pyörätiet  ovat loistavassa kunnossa. Nettisivuilla ja esitteissä Klimainsel Juist  -konseptin tavoite hiilijalanjäljen  pienentämiseksi on hyvin näkyvästi esillä.

 

pyoratie-img_3108-pien

 

Hiilijalanjäljen pienentämiseen on haluttu saada mukaan sekä paikalliset asukkaat, yritykset että matkailijat. Sitouttamista on tehty erilaisten kampanjoiden, kilpailujen ja markkinointiviestinnän avulla sekä perustamalla “vierasparlamentti”, jonka kautta matkailijoiden edutajat osallistuvat Juistin kehittämiseen.  Paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden lapsille järjestetään ympäristövastuullisuudesta erilaisia teemapäiviä. Lisäksi matkailijoita pyydetään käyttämään julkisia liikennevälineitä matkalla saarelle lähtevälle lautalle ja sieltä kotiin, koska lentäen tai omalla autolla liikuttaessa tämä matka aiheutaa yleensä suurimmat päästöt.

 

IMG_3020katunäkymä.JPG

 

Juistin kunnassa on tehty työtä ympäristövastuullisuuden parantamiseksi jo vuosia. Työ on palkittu monin ympäristöpalkinnoin. Viimeisin tunnustus on voitto Saksan kestävin kunta 2015 (Deutschlands nachhaltigsten Gemeinde ) -kilpailussa .

Asiakastutkimukset osoittavat, että 63 % matkailijoista pitää hiilineutraalisuutta hyvänä konseptina.  Haastattamani yrittäjien ja matkailijoiden mukaan se ei kuitenkaan sinänsä paina matkavalinnoissa. Autottomuus on hyvä esimerkki välillisestä vaikutuksesta.

Juistin matkailun markkinointipäällikön ja matkailuyrittäjien kanssa käytyjen keskustelujen  perusteella sitoutuminen Klimainsel Juist -konseptiin vaihtelee suuresti. He arvioivat, että noin 60 % on sitoutunut konseptin toteuttamiseen.  Havainnot omasta hotellista vahvistivat sen, että saaren kaikissa yrityksissä Klimainsel -konseptin periaatteet eivät vielä toteudu; huoneessa ei ollut jätteiden lajittelumahdollisuutta, minibaari oli täysillä päällä vaikka oli tyhjä,  aamupalalla oli muoviin yksittäispakattuja juustoja  ja kasvistarjonta hyvin niukkaa. Muuallakin kasvisruokavalikoimat olivat vähäiset ja kahviloissa ja kioskeissa kysyttiin aina, nautitaanko ostoksen paikan päällä vai tulevatko mukaan – kertakäyttöastioissa. Havaitsin, että myös kriittistä suhtautumista esiintyy.

 

img_3026-aamiainen-freese

 

Juist on kohteena hyvin erilainen kuin Etelä-Savo. Mittakaava, liikenneolosuhteet, resurssit, matkailun tarjonta ja kysyntä sekä kävijärakenne ovat erilaisia kuin meillä, mutta alueellisen hiilijalanjäljen laskennan periaatteet ja yrittäjien ja matkailijoiden hiilijalanjäljen lukutaitoon ja käyttäytymiseen liittyvät tekijät ovat kuitenkin periaatteessa aivan samat.

Alueen hiilijalanjäljen laskemiseen Juist tarjoaa muutamia malleja, mutta Etelä-Savossa laskenta on luonnollisesti paljon monimutkaisempi työ.

Juistin benchmarkkauksen tärkein anti on mielestäni ollut nähdä esimerkki prosessista, jossa todella on lähdetty tekemään töitä matkailun hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Siitä, kuinka nykytila on arvioitu, asetettu tavoitteita ja sitoutettu kaikkia alueen matkailutahoja mukaan prosessiin, on paljon opittavaa. Juistissa on myös osattu verkostoitua ja hakea yhteistyökumppaneita ja rahaa Kilimainsel Juist -projekteihin. Toisaalta Juistin esimerkki osittaa myös, että kritiikkiäkin on odotettavissa ja ettei ole realistista ajatella kaikkien tahojen olevan innolla mukana.  On myös selvää, että hiilijalanjäljen pienentäminen on hidasta ja pitkäjännitteistä työtä, joka vaatii asiaan omistautuneita ihmisiä ja resursseja.

Yksityiskohtaisempi raportti:  juistin-raportti-06102016

Eeva Koivula

Projektipäällikkö

VÄHIMAT – Kohti vähähiilistä matkailua Etelä-Savossa

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s