ERNOD on #Syrjinnästävapaa ja #HupparikansanPuolella


Viikolla 41 vietetään valtakunnallista nuorisotyön viikkoa. Kampanjan tavoitteena on tuoda esille nuorten moninaisuus ja sen huomioiminen nuorisotyössä ja -toiminnassa. Viikon aikana nuorisotyön tekijät – ihmiset ja organisaatiot – tuovat työmuotoja ja nuorisotyön merkitystä esille erilaisin tapahtumin ja tempauksin sekä sosiaalisen median kuvahaasteen kautta. Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla loistanut kansaa hupparit päällä ja kuviin on lisätty aihetunnisteet #HupparikansanPuolella ja #Syrjinnästävapaa.

Nuorten yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ovat ERNOD-hankkeen keskiössä, joten kaikki hankkeen toteuttajat ovat viikon aikana olleet hupparikansan puolella ja toteuttaneet erilaisia tempauksia ja tapahtumia sekä viestineet yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kouvolassa viikko huipentuu Hupparimiittiin, josta voit lukea blogista ensi viikolla. Mikkelin kaupunginkirjasto on puolestaan julistautunut kampanjan hengessä syrjinnästävapaaksi. Lisäksi Mikkelin ammattikorkeakoulun projektihenkilöstö jalkautui 12.10. Digitaalinen esteettömyys -seminaariin pohtimaan seminaariosallistujien kanssa sitä, kuinka yhdenvertaisuutta voidaan edistää digitaalisuutta hyödyntäen. 

Tässä tuoreet nuorisotyön viikon kuulumiset ja näkymiset Humakin Kuopion kampukselta:

Kuopiossa jahdataan Pokemoneja ja sukelletaan kirjojen kautta erilaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen

Humakissa valtakunnallista nuorisotyön viikkoa ja yhdenvertaisuuden teemaa tehdään näkyväksi eri tavoin. Informaatikko Hilla Mäkelä ja lehtori, ERNOD-hankkeen projektityöntekijä Hanna-Kaisa Turja ovat koonneet Kuopion kampuksen kirjastoon erilaisuutta ja yhdenvertaisuutta käsitteleviä teoksia. Kirjastossa voi tutustua mm. identiteetteihin, sukupuolen moninaisuuteen, vammaisuuteen, erilaisiin erityisryhmiin ja vähemmistöihin sukeltamalla kirjoihin. Kirjallinen kattaus on moninainen, sillä esillä on sekä tietokirjallisuutta että kaunokirjallisuutta.

jhumak

Informaatikko Hilla Mäkelä ja lehtori Hanna-Kaisa Turja kirjojen äärellä. Kuva: Helka Luttinen

Humakin kaikki koulutusalat – tulkki, yhteisöpedagogi ja kulttuurituottaja – ovat ihmisläheisiä aloja. Nuorisotyöviikon teema yhdenvertaisuudesta nousee opiskelijoiden eteen monissa opintojaksoissa. Yhdenvertaisuutta käsitellään jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana esimerkiksi kaikille yhteisissä yhteiskunta- ja työelämätoimijuuden opinnoissa. Yhdenvertaisuus, erilaisuus ja identiteettien moninaisuus nousevat esille myös mm. ammatillisissa opinnoissa ja ammattialan etiikan pohdinnoissa.

Tietokirjallisuuden ja tutkimuksen lisäksi kaunokirjallisuuden lukeminen on hyvä keino perehtyä moninaisuuteen. Kirjojen avulla voi  tutustua itselle tuntemattomiin alueisiin ja kehittää ihmistuntemusta. Kaunokirjallisuuden lukeminen voi auttaa ymmärtämään erilaisuutta paremmin, sillä lukija joutuu vaihtamaan näkökulmaa lukiessaan. Yhdenvertaisuutta voi siis opiskella välillä lukien vaikkapa sarjakuvia tai romaania! Nuorisotyöviikon kirjasuosituksina ovat Marjane Satrapin sarjakuvateos Persepolis: Iranilainen lapsuuteni ja Nadja Sumasen Rambo, joka sai Finlandia Junior -palkinnon viime vuonna.

h3

Yhdenvertaisuuden teemaa voi lähestyä eri näkökulmista lukemalla. Kuva: Hanna-Kaisa Turja

Pokejahtia ja kuvakisaa Kuopion torilla

Humak on #HupparikansanPuolella myös torilla, jonne kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat ovat perustaneet Pop-Up-Nuokkarin oranssiin telttaan. Teltassa voi pelata eri pelejä Aliaksesta mölkkyyn, jutella tai vaan hengailla. Telttanuokkarissa on lisäksi lure tasatunnein, joten torilla pääsee nappamaan pokeja. Kuvahaasteessa nuoret käyvät ottamassa kuvan itsestään Kulttuuriareenalla, keskustan nuorisotalolla. Vamoksen OMAssa nuoret pääsevät pelaamaan opiskelijoita vastaan.

Koko projektiryhmän puolesta,

Hanna-Kaisa Turja, Humak
Juha Oksanen, Humak
Joonas Pokkinen, Suomen Nuorisoseurat ry

 

ERNOD-hanke toteutetaan ajalla 1.9.2015–31.8.2017. Hanketta hallinnoi Mikkelin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina hankkeessa toimivat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kaupunginkirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto ja Suomen Nuorisoseurat ry. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta ja hankkeen toteuttajatahot.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s