Tietoiskuja merkintämääräyksistä

Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle -hankkeen puitteissa järjestettiin infotilaisuuksia elintarvikealan yrittäjille uusista elintarvikemääräyksistä, jotka määrittelevät mitä tietoa tuotteista tulee välittää kuluttajille. Muutamat aiheet kiinnostivat yrittäjiä erityisesti. Näihin aiheisiin liittyvää ohjeistusta kokosimme tietoiskuiksi seuraaviin videoleikkeisiin.

Pakatuille elintarvikkeille on nyt pakollista ravintoarvon ilmoittaminen pakkauksessa. Tietyn tyyppiset pakatut elintarvikkeet on kuitenkin vapautettu ravintoarvoilmoituksesta. Katso tästä, mitkä ovat sellaisia poikkeustapauksia.

Tuotteiden ravintoarvon laskeminen voi aiheuttaa pienissä yrityksissä pulmatilanteita, kun kaiken muun työn lisäksi pitäisi ehtiä perehtymään ravintoarvolaskelman tekemiseen. Erityisen haasteellinen tilanne on sellaisille yrityksille, joiden tuotteet koostuvat useista eri komponenteista tai eri ainesosien seoksista. Vinkkejä alkuun pääsemiseksi ravintoarvojen laskemisessa näet tästä.

Allergiaa ja intoleransseja aiheuttavien ainesosien ilmoittaminen on pakollista sekä pakattuna että pakkaamattomana myytävistä elintarvikkeissa. Ohjeistusta siitä, miten näistä haitallisista aineista tulee ilmoittaa ravintola-asiakkaalle on tässä videoleikkeessä.

Merkintämääräyksiä koskeva uusi lainsäädäntö on jo voimassa kokonaisuudessaan. Yrittäjien on vielä mahdollisuus saada yksityiskohtaista opastusta pakkausmerkintöihin ja muihin kuluttajalle annettaviin merkintöihin kahdessa hankkeemme järjestämässä iltapäiväseminaarissa. Tilaisuudet järjestetään 17.1. Mikkelissä ja 19.1. Savonlinnassa. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin voi ilmoittautua 9.1. mennessä tästä. Hyvä tietolähde tähän aihepiiriin on myös Eviran julkaisema Pakkausmerkintäopas.

Pekka Turkki
projektipäällikkö
Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle -hanke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s