Joroisissa nuoret etsivät Seuraavaa Etappia!

padlet-taustakuvaKuva1: tapahtuman mainoskuvan ylälaita

Tammikuinen torstaiaamu oli täynnä jännitystä, kun nuorten työpajojen väki alkoi pystyttää pöytiä Joroisten urheilutalolle jo reilusti ennen kello kahdeksaa. Itsehän olin lähtenyt matkaan jo kuuden maissa Mikkelistä, ja koko tapahtuman suunnittelu käynnistyi melkein vuotta aikaisemmin. Kyseessä on Seuraava Etappi! – tapahtuma, eli Työelämä & Opinto-ohjauksen päivä kaikille joroislaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Paikalle oli odotettavissa satoja nuoria, sekä noin 20 esittelypistettä.

Tapahtuman idea lähti noin 10 nuoren ryhmältä, joka osallistui kuulemistilaisuuteen samassa paikassa, joroisten urheilutalolla helmikuussa 2016. Kokoonpano tuolloin koostui nuorisovaltuuston jäsenistä, sekä nuorten työpajojen nuorista. Ryhmä mietti nuorten palveluiden tilaa ja kehittämistarpeita, päätyen siihen ajatukseen että kunnassa tulisi olla parempaa opinto-ohjausta, ja niin että se koskettaisi myös koulujen ulkopuolella olevia nuoria. Tapahtuman suunnittelu alkoi käytännössä tuolloin. Nuorten ryhmä kirjoitti lausunnon asiasta sivistyslautakuntaan, jonka jälkeen rattaat alkoivatkin pyöriä.

Suurin osa käytännön suunnittelusta sijoittui syylukukaudelle 2016, jolloin tapahtumajärjestelyn ydinryhmä muotoutui. Mukana olivat Ohjaamojen tuki – hanke, Nuorten työpajat, yläasteen opinto-ohjaaja, Joroisten lukio, etsivä nuorisotyö sekä Joroisten yrittäjät ry. Ideaa pyöriteltiin yhdessä, ja lopulta päädyttiin messutyyppiseen toteutukseen. Osallistujien motivoinniksi luotiin lomake, jonka perusteella heidän tulee kiertää esittelypisteillä, etsien erilaisia väyliä kohti omaa unelma-ammattia. Suurin osa osallistujista tuli mukaan kouluilta, ja olivat tehneet ennakkoon jo verkossa ammatinvalintatestin. Niille joilla testiä ei ollut tehty eikä oma unelma ollut vielä saanut alkukipinää, oli järjestetty urheilusalin keskelle piste jossa testin pystyi tekemään myös tapahtuman aikana. Keskellä salia sijaitsi myös osuuskunta Eihvelin järjestämä kahvila, joka toimi nuorten voimin koko tapahtuman ajan.

salissa-mukavasti-nuoriaKuva2: Salissa mukavasti nuoria

Esittelypisteillä olivat mukana lähes kaikki lähialueen ammattikoulut, ammattikorkeakoulut sekä yliopistot. Myös joroisten oma lukio edusti monelle mahdollista jatko-opintojen paikkaa. Lisäksi paikalla oli esittelyssä Osuuskuntatoiminta, Joroisten yrittäjät, sekä pieni määrä yrityksiä. Osa saattoi saada kontaktit kesätyöntekijöihin, tai TET-harjoitteluun. Pienimuotoista yrittäjyyttä suunnitteleville oli tarjolla myös tietoa 4H yhdistyksen tarjoamista mahdollisuuksista. Messualueelta oli löydettävissä myös TE-palveluiden ”työkkärin täti”, joka opasti ajantasaisesti työnhaun palveluihin.

Kantavana ajatuksena oli tarjota jokaiselle kävijälle jotakin, riippumatta siitä etsiikö jatko-opintoja, töitä vai muuten vain uusia tulevaisuuskuvia omaan elämään. Tapahtuman yleinen henki oli reipas ja kannustava, eikä kävijöistä tai esittelijöistäkään kenelläkään näyttänyt olevan huono päivä. Olihan Joroinen myös talven keskellä kauneimmillaan, ja ajankohtakin sopivasti uuden vuoden alkumetreillä.

Kävijöiden suoraa palautetta kerättiin Padlet-ohjelman avulla, ja sieltä tiivistetty palaute kehui erityisesti tapahtuman monipuolisuutta, keskellä ollutta kahvilapalvelua, tapahtuman käytännöllisyyttä sekä esittelijöiden tarjoamia makeisia. Kritiikkiä tuli siitä että suurten ryhmien tullessa paikalle yhtä aikaa, oli pisteillä hyvin ruuhkaista. Toisaalta kärsivällisimmät saivat myös mahdollisuuksia ruuhka-aikojen välissä käydä pitkiä keskusteluita kiinnostavimpien pisteiden pitäjien kanssa. Erityisesti Esedun metsäkonesimulaattoripisteellä ja yliopistojen standien kohdalla nuoret näyttivät viihtyvät hyvin.

aluperaisen-idean-suunnittelija

Kuva3: Yksi idean alulle laittaneista nuorista palautetta antamassa

Jatkokehittämisen paikka on vielä siinä että paikalle saataisiin houkuteltua entistä enemmän paikallisia yrittäjiä, ja ehkä enemmän vielä pelillisiä elementtejä myös kävijöitä ohjaamaan. Varsinainen palautekokous ja jatkon suunnittelu ovat vielä edessä, mutta kyllä suunnittelun ja toteutuksen ydinryhmä toivoo tapahtuman toteutuvan myös seuraavana vuonna.

Kiitos kuuluu myös Pohjois-Pohjanmaan Ohjaamoväelle, tapahtuman nimen lainaamisen johdosta!

Heikki Kantonen
TKI-asiantuntija

— — —

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Ohjaamojen tuki -hanke on alkanut 1.6.2015 ja se päättyy 31.5.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s