Kymppiluokka räppää

ihmisten-internet-tuo-ihmisia-yhteen-6

Kouvolan pääkirjaston Mediamajassa järjestettiin tammikuussa 2017 paikalliselle kymppiluokalle mediaklubina räp-työpaja, jonka tarkoituksena oli tehdä oma laulu luokan menneestä vuodesta. Klubin tarkoituksena oli kehittää nuorten sisällöntuotannollisia taitoja ja sosiaalista yhteistyötä, mikä tällä kertaa liittyi ryhmätyöskentelynä sanoitusten tekemiseen ja itseilmaisuun musiikin keinoin.

Mediamaja on keskeinen paikka Kouvolassa Erityisnuoret ja digiajan osallisuuden tukeminen monialaisissa toimintaympäristöissä -hankkeessa. Mediamajassa on järjestetty mediaklubeja sekä online-läksytukea ja sen studiossa on tehty paljonkin räppiä ja muuta musiikkia – paikalta löytyy hyvät mikit, ammattilaistason editointiohjelmat ja soittimia.

Rapin tekeminen mediaklubissa

Aluksi nuoret, joita oli tusinan verran, alkoivat miettiä sopivaa taustabeattiä biisiä varten. Helpoin tapa tässä on YouTube. Kun hakukenttään kirjoittaa ”free rap beats” tai vastaavaa, löytää satoja tekijänoikeusvapaita taustoja, joita voi käyttää, kunhan biisin julkaistaessa mainitsee taustan tekijät. Työpajassa puhuttiin myös tekijänoikeuksista – mitä musiikkia saa käyttää vapaasti ja mitkä ovat internetin lainalaisuudet oman tuotoksen julkaisemiseen, esimerkiksi Facebookissa tai Youtubessa. Rap-sämplien lainaamisessa on hyvä muistaa, että tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Riimit tuli täyteen muttei rivit

luonnos

Sanataiteilijoiden luonnoksia paperilla

Yhdessä uuden luominen voi olla vaikeaa, ja homma menee nopeasti toisille naureskeluksi, joten alkuhihittelyn jälkeen jaoimme nuoret kolmeen ryhmään ja tekstin teko sai uutta puhtia. Ohjaajana lähinnä rohkaisin kirjoittamaan kaikki mahdolliset ideat ylös ja keksimään riimipareja, jonka kautta lauseet on helppo täydentää. Kun homma lähti liikkeelle, saimme tunnissa sen verran tekstiä, että pääsimme jo laulamaan. Täysin pitkää rap-biisiä emme saaneet riimiteltyä, mutta puolentoista minuutin verran sentään. Se on paljon, kun laulua lähdetään työstämään nollasta ja aikaa on tunnin verran.

Monelle mikkiin laulaminen tai räppääminen oli ensikerta. Oman äänen kuuleminen kuulokkeista samalla kun laulaa, tuntuu omituiselta. Oma ääni onkin oikeasti tuollainen? Tämä on onneksi normaali reaktio kaikilla ihmisillä. Mediamajan studiossa on käytössä Cubasen äänityssofta ja lauluun Samson 03 -kondensaattorimikki, joilla saa hyvää jälkeä aikaiseksi.

Kitarariffit talteen

Itse biisin äänityksiin osallistui vain viisi oppilasta. Studiotilassa täytyy olla hiljaa, joten muu luokka siirtyi mediamajan tiloihin pelaamaan retropelejä ja uudempia pelikonsoleita, kuten pleikkanelosta tai Xbox360:ä. Saimme parissa tunnissa biisin melkein valmiiksi, mutta emme ehtineet aivan viimeistelemään tuotosta, joten päätimme jatkaa työpajaa parin viikon päästä.

Toisella kerralla otettiin muutama kohta uusiksi ja miksattiin biisi yhdessä oppilaiden kanssa. Lisäsimme lauluun kaikua, leikkasimme alataajuuksia ym. Kun aikaa jäi vielä vähän jäljelle, äänitettiin biisin alkuun lennosta akustisella kitaralla vielä alkuriffi, joka toistaa taustabeatin teemaa.

kitara

Mediamajan kuusikielinen Ibanez pääsi tositoimiin

Kuuntele kymppiluokan rap-tuotos tästä linkistä!

Tuomo Mannonen
Erityisnuoret ja digiajan osallisuus -hanke
Kouvolan pääkirjasto, Mediamaja

ERNOD-hanke toteutetaan ajalla 1.9.2015–31.8.2017. Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina hankkeessa toimivat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kaupunginkirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto ja Suomen Nuorisoseurat ry. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta ja hankkeen toteuttajatahot. 
Tuomo Mannonen työskentelee ERNOD-hankkeessa Kouvolan pääkirjastossa. Tuomon vetämissä mediaklubeissa ja koulutuksissa on työskennelty muun muassa videon ja musiikin parissa. Hankkeen mediaklubeissa on mallinnettu työskentelyn ohella mediavaikuttamisen menetelmiä. Hanke julkaisee keväällä 2017 mediavaikuttamisen menetelmäoppaan hankkeen aikana luoduista helmistä.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s