Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa

Aurinkoisena pakkaspäivänä seminaarisalillinen nuorisoalan ammattilaisia kokoontui pohtimaan etsivän nuorisotyön ja Ohjaamojen välistä suhdetta. Verkon välityksellä mukana oltiin kymmenissä kisastudioissa isompina ja pienempinä ryhminä. Teema onkin puhuttanut paljon niin etsivän nuorisotyön kentällä kuin Ohjaamoissa, joten kiinnostuneiden määrä ei yllättänyt. Vaikka yksiselitteisiä vastauksia ei ole, päästiin seminaarissa tarkastelemaan useita hyviä näkökulmia.

Toimi siellä, missä nuoret ovat

Ohjaamo on yhteistyön alusta, jossa ohjauksen voimavarat yhdistyvät – se ei sinänsä korvaa jo olemassa olevia palveluita, painottivat puheenvuoroissaan Kohtaamon projektipäällikkö Pasi Savonmäki ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Merja Hilpinen. Yhteistyö etsivän nuorisotyön kanssa on ensisijaista. Monella paikkakunnalla etsivät ovatkin osa Ohjaamoa, vaikka muitakin toimivia malleja on.

Etsivä nuorisotyöntekijä on aina oman ammattinsa erityisosaaja monialaisessa yhteistyössä. On tärkeää tunnistaa ja kunnioittaa toisen ammattitaitoa. Toimimalla yhdessä saavuttaa parempia tuloksia, kuin toimimalla rinnakkain.

Aamupäivän puheenvuoroissa korostettiin erityisesti palvelujen saavutettavuutta. Oleellista on jalkautuminen, joka on etsivän nuorisotyön peruspilari ja Ohjaamo-toiminnan edellytys. Molempien voimat yhdistämällä nuoriin voidaan saada vieläkin vahvempi yhteys.

dav

Visuaaliset muistiinpanot seminaarista teki Kuvitellen. Lopullinen teos on nähtävillä Nuori2017-tapahtumassa Tampereella ja sosiaalisessa mediassa.

Kehitys on jatkuvaa

Niin etsivä nuorisotyö kuin Ohjaamotkin ovat eri paikoissa erilaisia. On myös tärkeää huomioida ne (pienet) paikkakunnat, joista kaupungeissa itsestään selvinä pidetyt palvelut puuttuvat, muistutti nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian johtaja Jussi Ronkainen. Mahdollisuus paikallisiin sovelluksiin ja joustavuuteen on molempien palveluiden suola.

Sekä aamupäivän puheenvuoroissa että iltapäivän paneelikeskustelussa nousi toistuvasti esiin palveluiden jatkuva kehittäminen. Etsivä nuorisotyö on vakiinnuttanut asemansa, mutta toiminnan ja toimijoiden täytyy kehittyä. Kymmeniä Ohjaamoja on perustettu pääasiassa hankerahalla, mutta ne eivät ole valmiita. Palveluita täytyy kehittää myös hankerahoituksen päättymisen jälkeen. Vahvojen toimijoiden välinen ”kehityskitka” vie palveluita eteenpäin ja auttaa tukemaan nuoria entistä paremmin.

Päivän tärkeimmän annin kokoavat panelistien vinkit: Kaikkien työn keskiössä ovat yhteiset nuoret, joten tutustukaa toisiinne, välttäkää päällekkäisyyttä ja kokeilkaa rohkeasti!

dav

Kohtaamon Tuija Kauton johdolla keskustelivat Juuso Kautonen Savonlinnan Ohjaamo Posselta, Kimmo Hiltunen Vantaan etsivästä nuorisotyöstä, Tiina Teinilä Mikkelin Ohjaamo Olkkarista ja Sini Moberg Äänekosken etsivästä nuorisotyöstä.

Sonja Miettinen
Projektipäällikkö

Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa -seminaari järjestettiin 9.2.2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksella. Monialainen seminaari syntyi monialaisena yhteistyönä: Juvenian ja Ohjaamojen tuki -hankkeen kanssa seminaarista vastasivat Kohtaamo Keski-Suomen ELY-keskuksesta, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Espoon kaupungin Etsivän nuorisotyön kehittämisen tuki -hanke. Lisäksi järjestelyihin osallistuivat Xamkin yhteisöpedagogi- ja IT-alan opiskelijat. Kiitos hyvästä yhteistyöstä!

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Ohjaamojen tuki -hanke on alkanut 1.6.2015 ja se päättyy 31.5.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s